Regjeringen er i gang med å etablere en egen strategi for å ruste samfunnet til å forhindre og takle et økende antall angrep på og innbrudd i samfunnskritiske datasystemer.
Forslaget til et eget cyberforsvar ble lagt frem mandag. Det er utarbeidet av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) i samarbeid med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og Etterretningstjenesten.
Lammende angrep
Kjernen er en defensiv holdning, med opplæring i sikkerhet og kompetanse til å forebygge angrep som kan lamme tjenester som energiforsyning, forsvar og finans.
Her skal både sivile og militære instanser delta, i tillegg til organisasjoner og bedrifter som håndterer samfunnskritisk virksomhet.
"Informasjonsoperasjoner"
Strategien fremhever også et offensivt element: Forsvarets enhet for militære informasjonsoperasjoner, Computer Network Operations, CNO-enheten.
Offisielt heter det at enheten har en viss kapasitet til å påvirke en motstanders informasjonssystemer. Det finnes lite åpent materiale om enheten, men i budsjettdokumentene heter det at CNO skal sikre egne militære informasjonssystemer og utnytte motstanderens systemer.
NSM-direktør Kjetil Nilsen ønsker ikke å gi noe mer informasjon enn det som står i strategiforslaget.
Egen medisin
Hans samarbeidspartner, assisterende sjef Roger Berg hos PST røper imidlertid at det handler om å la motstanderne smake sin egen medisin.
– Ved en etterforskning har vi behov for å finne ut hvilke aktører som er der ute. Vi må kunne sjekke mailkonti og spore informasjon, sier Berg.
Spionasje
Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har ikke vært tilgjengelig for å gi en kommnetar til denne offensive delen av cyberforsvaret.
– Utkastet fra NSM viser hvor avhengige vi er blitt av data og nettverk og hvor sårbare vi er. Her må jeg som forsvarsminister lære mer om de muligheter dette gir for spionasje og anslag mot oss, sa statsråden da hun ble presentert forslaget til et cyberforsvar tidligere i uken.
Cybersenter
Sentralt i forslaget står et nasjonalt cybersenter , som skal være hjertet og hjernen i arbeidet med å oppdatere trusselbildet og iverksette mottiltak.
Foreløpig har ingen regnet på hva det nye forsvaret vil koste. Heller ikke er det satt noen tidsplan for tiltakene. I første omgang skal utkastet ut på høring.