INDUSTRI

– Norge har nesten ikke grønn vekst

Dårligst i Norden, ifølge ny studie.

Vindkraft og sol har forkjørsrett i det tyske strømnettet. I Norge er den grønne veksten laber, konkluderer BI-forsker i fersk studie.
Vindkraft og sol har forkjørsrett i det tyske strømnettet. I Norge er den grønne veksten laber, konkluderer BI-forsker i fersk studie. Bilde: Jan-Morten Bjørbakk/NTB scanpix
NTB
2. juni 2016 - 16:39

Torsdag arrangerte NHO-forbundene Abelia og Norsk Industri og Handelshøyskolen BI en konferanse om smart, grønn vekst.

– Regjeringen snakker om grønn vekst, grønne jobber og omstilling, men gjør ikke det som skal til. Man kan si hva som helst og kalle det grønn vekst. Det kaller jeg vås, sier førstelektor Per Espen Stoknes ved Handelshøyskolen BI til NTB.

Han har sett nærmere på OECD-tall for grønn vekst, og konklusjonen er nedslående.

– Norge henger igjen i en «brun» vekstmodell fra 1900-tallet i en verden hvor våre naboland legger om. Det er særlig to sektorer som gjør at Norge ligger etter, nemlig offshore og transport, forklarer Stoknes.

Ren vannkraft

Forskerne definerer grønn vekst som økt verdiskapning med mindre samlet miljøbelastning. I Norden er Sverige klart best, men også Danmark og Finland har hatt langt bedre grønn vekst enn Norge siden 2000.

Venstre-nestleder Terje Brevik tar forbehold om at han ikke kjenner Stoknes' studie, men sier vannkraften på sett og vis har gitt Norge et altfor godt utgangspunkt sammenlignet med naboene.

– Det er betydelig enklere å dokumentere grønn vekst for dem som går fra bare noen få prosent dekning av fornybar energi til 10-20 prosent, sier han til NTB.

Men Stoknes mener vannkraften i 15 år har vært brukt som en unnskyldning fra norske politikere for ikke å sette i verk klimatiltak.

Ren kraft burde snarere gi Norge en fordel og gjøre det enklere å elektrifisere kollektivtransporten eller oljesektoren, mener han:

– Uansett hvor du er, må hele økonomien endres i tilstrekkelig tempo. Alle sektorer må dekarboniseres.

Ser til Sverige

Miljøpartiet De Grønne mener man i Norge har fått for seg at utslippskutt ikke skal koste noe. Man snakker mye om klimapolitikk mens utslippene øker og vi blir slått av nabolandene.

– Stortingsflertallet, regjeringen og støttepartiene tror grønn vekst kommer av seg selv, men det er feil, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Han viser til at Sverige har klart å modernisere industrien, redusere olje- og kullforbruket og satse på biodrivstoff.

SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski sier regjeringen har gått mot SVs forslag om grønn industriomstilling og transportreform, samtidig som den deler ut nye oljekonsesjoner.

– Det er ikke grønn omstilling, sier hun.

Breivik mener likevel det pågår en gedigen grønn omstilling i norsk næringsliv.

Han viser til at regjeringen, sammen med Venstre og KrF, har styrket satsingen på grønn forskning og teknologi.

5 prosent årlig

For å bryte trenden med gammeldags og brun vekst må verdiskapningen økes vesentlig raskere enn forbruksveksten og CO2-utslippene – færre ressurser må brukes for å skape større verdier.

Stoknes er klar på hva som kreves for å nå målet om en halvering av globale utslipp innen 2050, når utgangspunktet er en gjennomsnittlig økonomisk vekst på 2-3 prosent årlig.

– For både å kunne vokse og bli grønne må derfor alle land og virksomheter i snitt forbedre forholdet mellom verdiskapning og utslipp med mer enn 5 prosent per år fram til 2050, skrev han i en kronikk i DN onsdag.

Dette vil sørge for mer velferd samtidig som utslippene går ned med minst 2 prosent hvert år. Men SSB-tall viste nylig at de norske klimautslippene økte i fjor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.