Kraftnettet skal forsterkes kraftig. Statnett skal blant annet bygge Sima-Samnanger og Ørskog-Fardal og legge nye strømkabler over Oslofjorden. Selskapet øker nettleia for norske strømkunder. Målet er å ruste opp nettet for inntil 40 milliarder kroner på ti år.
– Det er behov for omfattende regulering av de eksisterende ledningene. De eldste strekningene er 45 år, og det er vanskelig med ombygging og vedlikehold med dagens nett, sier Statnett-direktør Auke Lont til Teknisk Ukeblad.
Svenskenes nett er bedre
Det norske elnettet er i dårligere stand enn det svenske, mener NTNU-professor Ivar Wangensteen.
– Hvis du sammenligner det svenske og norske nettet så er det påfallende hvor mye sterkere det svenske nettet er. Vi har et veldig svakt nett her, spesielt nord-sør med en svak forbindelse over Dovre. Flyten går i veldig stor grad over det svenske nettet, sier Wangensteen, som er professor ved Institutt for elkraftteknikk på NTNU, til Teknisk Ukeblad.
Fører til prisforskjeller
De store prisforskjellene på strøm i Norge i januar skyldtes ekstrem kulde i Nord-Europa, avstengte kjernekraftverk i Sverige og Oslofjordkabler på begrenset kapasitet. På grunn av kablene og høyt strømforbruk i Oslo-området hadde Norge begrenset eksportkapasitet til Sverige.
Svenskene måtte derfor fyre opp reservekraft fra et oljekondenskraftverk som koster 6-16 kroner kilowattimen å drive, noe som bidro til de høye prisene i store deler av Norden, inkludert Midt-Norge og Nord-Norge. Situasjonen viser at nettet må forbedres, mener bransjeorganisasjonen Energi Norge.
Burde investert for lengst
– Myndighetene ved NVE har i mange år satt sterkt fokus på effektivisering av nettselskapene gjennom den økonomiske reguleringen, herunder Statnett. Når man skal utnytte systemet til lavest mulig pris skyves investeringer ut i tid, sier Hans Olav Ween, næringspolitisk rådgiver kraftsystemer i Energi Norge, til Teknisk Ukeblad.
Nå har Statnett store planer om å ruste opp elnettet på de høyeste spenningsnivåene, men fortsatt er det langt igjen før vi har et nordisk kraftsystem uten prisforskjeller.
– Man har tynt det norske nettet i mange år. Det er betydelige investeringsbehov som burde vært igangsatt for mange år siden, sier Ween.