IT

– Norge kaster bort gode ideer

Abeliasjef Håkon Haugli vil at staten "matcher" hver investorkrone i oppstartfasen.

Abeliasjef Håkon Haugli foreslår at staten "matcher" private investeringer i selskaper i tidligfase.
Abeliasjef Håkon Haugli foreslår at staten "matcher" private investeringer i selskaper i tidligfase.
15. mai 2014 - 17:23

På onsdag arrangerte Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, sin konferanse "Kompetanse + kapital = nytt næringsliv".

Abelias nye sjef, Håkon Haugli, brukte anledningen til å legge frem et forslag om en ny ordning for å styrke innovasjonstakten i Norge. Abelia vil at selskaper som allerede har fått privat investering i tidlig fase skal kunne søke om offentlig "matching" av investeringen, og foreslår en pott på en halv milliard.

Haugli er helt klar hva mangelen på risikokapital fører til i dag. – Vi har en kompetanselekkasje i dette landet, Norge kaster bort gode ideer.

Ut av «dødens dal»

Samme dag la Finansminister Siv Jensen frem revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen øker etableringsstøtten til nye bedrifter gjennom 30 ekstra millioner, gjennom Innovasjon Norges etablerertilskudd og Forskningsrådets FORNY2020-program. Haugli er fornøyd med signalene justeringen gir, men vil ha mer.

– Dette er i et revidert statsbudsjett, som egentlig bare er en justering, og det gir gode signaler om ambisjonsnivået. Men vi mener de må opp i 500 millioner, og selv det er et ganske moderat krav.

Abelia mener det må til for å hjelpe nye produkter ut av den såkalte "dødens dal", fasen hvor selskaper driver forskning og utvikling, uten inntjening. Haugli forteller at både Israel og USA, med sin Ycombinator-modell, har hatt stor suksess med lignende ordninger.

Les også: 1 av 3 innenfor forskning og kunnskap har planer om å nedbemanne

Snur om på rekkefølgen

Med ordningen vil man snu om på rekkefølgen, slik at det er det er private aktører som først avgjør om en ide har et markedspotensiale, forteller Haugli.

– Det er det motsatte av det som skjer i dag, hvor statens bidrag kan begrense private investeringer. Hvis du får den private investeringen først så har du allerede målt det kommersielle potensialet. Dette vil være en utkvittering av mål regjeringen har sagt de vil oppnå, så vi tenker at vi gir dem en god idé her.

Hvis vi vil ha mer risikokapital i landet, virker det ikke mot sin hensikt å dempe risikoen for private investorer?

– Nei, og grunnen til det er at det norske skattesystemet ikke favoriserer at vi bruker pengene våre på privat risikokapital. Vi har mye mindre tilgang på privat kapital i Norge enn i andre land, fordi det lønner seg mer å investere i bolig og næringseiendom. Derfor må staten være med å ta risikoen på det vi er gode på i Norge, men får også da mer av avkastningen.

Les også: Slik bygger den norske forsvarsindustrien relasjoner til Pentagon

Statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet Paul Chaffey, sier det er verdt å se nærmere på forslaget.
Statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet Paul Chaffey, sier det er verdt å se nærmere på forslaget.

– Verdt å se nærmere på

På samme konferanse snakket Hauglis forgjenger Paul Chaffey, nå statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet. Chaffey ønsker forslaget til sin tidligere organisasjon velkomment.

– Tiltak som har som mål å avlaste risiko i veldig tidlig fase og bidra til mer nyskaping og mer forskningsbasert nyskaping er en god ting, så det er absolutt verdt å se nærmere på det. Nå er det antagelig næringsdepartementet som skal se mest på det, og det gjør de helt sikkert.

Chaffey vil ikke svare på om det er realistisk å få denne ordningen inn i neste budsjett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er to andre metoder for å styrke nyskaping som er prioritert i revidert nasjonal budsjett, både etablererstipend og Forny2020, som jo treffer noen av de samme målgruppene. Det vil være en faglig og politisk diskusjon hvilke virkemidler som er aller best, hvordan man skal å avlaste risiko, få flere til å våge det krevende løpet det er å bli gründer. Da er det ikke alltid beløpsstørrelsen som er viktigst, sier Chaffey til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Norsk selskap fikk OTCs teknologipris for andre år på rad

Dette er Norges smarteste industribedrift

Slik får du penger til din idé

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.