Andreas T. Aasheim, rådgiver Norwea reagerer på Industri Energis utspill om at det er krafteksporten som er årsaken til at det er lite vann i norske vannmagasiner.
Les mer: – Tømmer vannmagasinene
Avhengig av import
Sprengkulda og lite vann har sendt strømprisen rett i været. Og nå skal bli det enda kaldere. Å stoppe krafteksporten er ingen god ide, mener Aasheim, som viser til at Norge så langt i år har hatt en nettoimport på rundt 7 TWh.
– Tror Industri Energi at man kan forby eksport, men gjerne importere kraft? Slik fungerer ikke markedet. Vi vil importere når vi trenger det, og da må man anta at det fungerer på samme måte den andre veien også.
Les også: Nå avgjøres vinterens strømpris
Etterslep fra i fjor
Aasheim er ikke enig med Are Tomasgård i Industri Energi i at kraftbransjen over flere år har tappet vannmagasinene, for å eksportere kraften til utlandet. Han viser til at magasinfyllingen i fjor på denne tiden lå et sted mellom 85 og 90 prosent.
– Det var da problemene begynte med bortfall av svensk atomkraft og redusert overføringskapasitet mot utlandet, sier Aasheim, som mener at uten importmuligheter og overføringskablene ville magasinfyllingene vært enda lavere.
– Da hadde vi vært i enda større trøbbel enn i dag. Så langt i år har vi nettoimportert nesten 7 TWh.
Les også: – En alvorlig situasjon
Vil få overskudd
Han viser til at Norge i et normal år har et overskudd på om lag 8 TWH, og det vil øke når de grønne sertifikatene trer i kraft 01.01.2012.
– Innen 2020 skal det bygges ut 26 TWh ny produksjon gjennom det felles grønne sertifikatmarkedet i Norge og Sverige. Vi antar at 14 til 15 TWh skal bygges ut i Norge, og vi vet ikke hva EUs fornybardirektiv vil pålegge oss enda.
Les også: Frykter permitteringer
Innstengt kraft
Hvis vi ikke bygger flere utenlandskabler, vil det få konsekvenser for strømprisen, mener Norwea.
– Det økte kraftoverskuddet føre til et kraftig fall i spotprisen. De grønne sertifikatene vil måtte bli tilsvarende dyrere, for å sørge for utbyggingen vi har forpliktet oss til, sier Aasheim, som viser til at den kraftkrevende industrien ikke trenger å kjøpe grønne sertifikater.
Slipper unna
– De slipper dermed unna den utgiften. Dersom vi låser inne kraftoverskuddet i Norge, vil spotprisen falle kraftig. Vanlige konsumenter vil måtte ta den regningen, fordi de grønne sertifikatene må stige i pris, for at vi skal nå våre mål om utbygging av fornybar energi.
Norwea mener at Norge må bygge ut flere kabler mot kontinentet.
– Brüssel er på sine knær etter vår fleksibel vannkraft, for å regulere vindkraften de bygger ut. Det ligger store inntektsmuligheter her, om vi bare ønsker å utnytte de. For å frigi vannkraften til eksport, må vi bygge ut mer kraft. Det bør ikke være enten eller, men en blanding av vind og vann, sier Aasheim, som mener at det er andre virkemiddel som må til for å løse kraftsituasjonen i Midt-Norge.
– Det trengs mer nett. Og det har Statnett skjønt.
Les også: