– Norge mangler kompetanse, og må engasjere seg mer i det som skjer innen kjernekraftforskning ellers i Europa, sa lederen i thoriumutvalget, professor Mikko Kara, da han la frem utvalgets anbefalinger til regjeringen 15. februar.
Thoriumutvalget anbefaler konkret at Norge blir med i EUs samarbeidsprogram for nukleær forskning, Euratom (European Atomic Energy Community).
– Hør på utvalget
– Å bli med i Euratom er det viktigste regjeringen kan gjøre på kort sikt, sier Jon Samseth, professor II ved Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU og professor i fysikk ved Høgskolen i Akershus.
Professor i kjernekjemi og daglig leder for SAFE-senteret ved Universitetet i Oslo, Jon Petter Omtvedt, sier et medlemskap i Euratom vil gi norske forskere muligheter de ikke har hatt tidligere:
– Norge har ikke vært med i Euratom fordi det er sagt at vi ikke skal drive med kjernekraft. Samtidig har det at vi står utenfor hindret oss i å søke på EU-programmer for nukleær sikkerhet, strålevern, spredning av radioaktivt materiale og radioaktivitet i naturen, for å nevne noe, sier Omtvedt, som håper thoriumutvalget anbefaling kan bidra til en lenge etterlengtet kompetanseoppbygging innen nukleære fag.
Vil ha Forskningsrådet på banen
Jan Vaagen, som er leder for teknologi i Det europeiske fysikkselskapet (EPS) og professor i fysikk ved Universitetet i Bergen, sier forskningsinnsatsen ikke burde være avhengig av hvilket standpunkt Norge har til egen kjernekraftutbygging.
– Uansett hva vi gjør her vil det være flere og flere land som satser på kjernekraft, og Norge er moralsk forpliktet til å bidra til å gjøre atomalderen sikker, sier Vaagen.
Jon Samseth understreker viktigheten av at også Forskningsrådet kommer på banen. – De må godta søknader som er relatert til kjernekraft, og helst lage et eget program for nukleær energi, sier Samseth, og får støtte fra Jon Petter Omtvedt:
Vurderer norsk støtte
– Nå henviser Forskningsrådet hele vårt fagmiljø til å søke på frie midler, hvor det er hard konkurranse og lite penger. Det er det samme som å bygge ned hele fagmiljøet. Det er flott hvis det tilrettelegges for at vi kan bruke europeiske midler, men vi vil ikke ha en situasjon hvor Forskningsrådet bare henviser oss til Euratom, sier Omtvedt.
Administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén, sier det er riktig at de så langt ikke har hatt noen tematisk prioritering av nukleær energi.
– Thoriumrapporten blir en anledning til å vurdere dette på nytt. Vi skal legge frem rapporten til orientering for vårt styre og be om innspill fra dem, men vi har ikke tatt stilling til noe konkret ennå, sier Hallén.