Den tyske regjeringen kunngjorde mandag at alle atomkraftverkene i landet skal stenges innen 2022.
De fleste av kraftverkene skal være ute av drift i 2021, men de tre mest moderne skal holdes i beredskap i ytterligere ett år i tilfelle av kraftmangel.
Les også: Tyskland stenger atomkraftverkene innen 2022
Flere kabler
Konsernsjefen i Statkraft mener at Norge bør bli en del av Tysklands nye energiløsning:
– Norge kan bidra med flere kabler til Tyskland. Det vil komme mye vindkraft nord i Tyskland som må balanseres, når det ikke blåser. Vi kan importere billig vindkraft når det er et overskudd, og stille med våre effektreserver når det er lite vind og høyt forbruk, sier Rynning-Tønnesen.
– Er Statnetts kabelplaner tilstrekkelig?
– Her finnes det ikke et absolutt svar på hvor mange kabler vi vil trenge. Vi må derimot kjenne vår besøkelsestid og bli en del av energiløsningen som Tyskland velger, sier Rynning-Tønnesen, som mener at Norge kan levere kraft i mange kabler.
– Begrensningen ligger på nettsiden.
Les også:
Mye vind og sol
Kjernekraften utgjør i dag en fjerdedel av den tyske kraftproduksjonen:
– Den ligger på om lag 130 TWh og det finnes i dag reservekapasitet som kan dekke dette inn. Det er kull- og gasskraft, sier konsernsjefen, som tror at Tyskland nå vil satse på ny fornybar kraft.
– Tyskland kommer til å bygge ut mye vind nord i landet og det vil komme mye sol lenger sør. Det vil også komme en del gasskraft, men hvor mye gass som vil komme i stedet for kull er avhengig av CO2-prisen.
– Betyr dette at Tyskland vil øke sine CO2-utslipp?
– Ja, med mindre fornybar kraft som sol og vind ikke kan dekke dette inn og ikke politikerne presser systemet over fra kull til gasskraft.
Les også: Vi kan bli 77 prosent fornybare
Strømprisen
– Vil denne beslutningen få konsekvenser for den norske strømprisen?
– Statkraft har ikke laget noen egne prisprognoser på dette. Her er det mange variabler; det avhenger blant annet hvor ny fornybarkraft som kommer og hvilken kvotepris vi vil få. Det er derfor vanskelig å forutse.
– Tror du at andre land vil følge i Tysklands fotspor?
– Så langt har den største effekten av Fukushima-ulykken kommet i Tyskland og Sveits, og i noen grad i Italia. Andre steder har reaksjonene vært mer avdempet og ikke gitt så store utslag. Det bør derimot ikke komme enda en ulykke i løpet av kort tid. Det er det liten aksept for.
Les også:
Japan må legge nye kraftplaner