– Det er mitt klare og entydige råd. Noe annet vil være å signalisere manglende vilje til å ta miljøutfordringene på alvor og det vil være galt i et næringspolitisk perspektiv. Norge kan bli en storeksportør av fornybar energi, sier stortingsrepresentant Åslaug Haga (Sp) til Dagens Næringsliv.
Feil signal
Hun har liten sans for "pruteforsøkene" som norske regjeringsrepresentanter skal ha utført i Brussel.
– Jeg mener det er et fullstendig feil signal å sende, fordi det vitner om at Norge ikke er rede til å ta store tak. Man løser ikke miljøkrisen uten å løse energiutfordringene. Dessuten har Norge et betydelig potensial, sier Haga til avisen.
Mer fornybart
Hagas arvtager, Terje Riis-Johansen, har så langt ikke villet gi noen garantier for at Norge vil implementere direktivet, som vil forplikte Norge til å øke fornybarandelen av energisluttbruken fra rundt 60 prosent til mellom 70 og 75 prosent.
Statssekretær Liv Monica Stubholt i OED har overfor TU.no tidligere sagt dette regnestykket bare er et utgangspunkt, og at regneformelen EU bruker for å beregne EU-staters fornybarforpliktelser kan se annerledes ut når det kommer til et land som allerede har så høy fornybarandel som Norge.
Ulike signaler
Heidi Sørensen, statssekretær i Miljøverndepartementet, har imidlertid tatt bladet fra munnen og sagt at regjeringen bør implementere direktivet, ikke minst av hensynt til samtalene om et felles norsk-svensk marked for grønne sertifikater.
Les også: Statssekretær Heidi Sørensen: -Ja til EUs fornybardirektiv