KARRIEREARBEIDSLIV

– Norge mangler gode ledere

Får bunnplassering i ny undersøkelse.

Norge kommer til å mangle gode ledere, ifølge HR-rådgivere i undersøkelse.
Norge kommer til å mangle gode ledere, ifølge HR-rådgivere i undersøkelse. Bilde: Colourbox
22. apr. 2013 - 10:38
Vis mer

I en undersøkelse gjennomført av Right Management ved ManpowerGroup svarte hele 44 prosent av HR-rådgivere at Norge vil mangle kompetente ledere i fremtiden.

Undersøkelsen "Talent Management Challenges in an Era of Uncertainty" viser at Norge er på verdenstoppen når det gjelder vår bekymring for fremtidig ledermangel.

På andre plass finner man USA, med 32 prosent som mener de vil slite med å finne gode ledere.

Koster penger å finne talent

2600 HR-rådgivere fra 14 land var med på å kartlegge rekrutteringsutfordringer. Visepresident i Right Management, Erik Næss, sier at det er ekstremt vanskelig å finne og beholde ledertalenter i Norge.

– Jeg møter mange toppledere i Norge som opplever at det er blitt ekstremt vanskelig å få tak i dyktige folk og ikke minst å utvikle dem i selskapene. Det er rett og slett flere som går ut av lederposisjoner enn dem som går inn. Mange som går inn i arbeidslivet går for andre utviklingsløp enn lederposisjoner, sier Næss.

Næss sier at jakten på talentet koster både mye tid og penger for bedriften. For enkelte kan det være et alternativ å utvikle de ledere som man allerede har i bedriften, men Næss påpeker at det kan være vanskelig å «lage gull av gråstein».

Les også: – Effektivisering kan frigjøre 10000 ingeniører

Singapore er minst bekymret

Ifølge undersøkelsen er Singapore minst bekymret for ledermangel. Bare ti prosent av HR-rådgiverne der fant det bekymringsfullt at de vil mangle kompetente ledere i fremtiden.

– Det kan være fordi Singapore har vært veldig dyktige på å tiltrekke seg arbeidstakere fra hele regionen. De har større nedslagsfelt for å søke talenter enn mange andre land. Kulturforskjeller kan også spille en rolle når det gjelder hvordan land kommer ut på undersøkelser, sier Næss.

BI-forsker Jan Ketil Arnulf sier at undersøkelsen neppe kan kalles forskning.

– I Norge i dag er det ca 350 000 ledere. Det er ingenting som tilsier at norske ledere eller norsk utdannelse er for dårlig og vi vil mangle gode ledere i fremtiden. Tallene viser bare hva HR-rådgivere mangler og gir ikke et nyansert bilde av arbeidsmarkedet, sier Arnulf.

Norske ledere er ikke globale nok

Han legger vekt på at spørsmålet om ledere i Norge handler om noe annet enn mangel på selve lederne.

– Arbeidsmarkedet i Norge er lite og norske selskaper forgreiner seg til utlandet. Markedet blir mer globalt og det handler mer om at vi i Norge mangler ledere med global kompetanse. Vi trenger ledere som har flerkulturell forståelse, kan internasjonal ledelse og forholder seg til et komplekst globalisert hverdag, sier Arnulf.

Han sier at flere norske ledere bør skaffe seg mer internasjonal erfaring.

– Norge er et lite land. Uansett om du har tenkt å gjøre karriere her eller i utlandet, så bør du reise ut og oppdage verden, sier Arnulf.

Les også: Hun er Norges mest innflytelsesrike teknologikvinne

Norske bedrifter er for små

Når det gjelder utvikling av ledertalenter er dét en utfordring for norske bedrifter.

–  En mellomstor bedrift i Norge har 30 til 80 ansatte. Sammenlignet med andre land, blant annet Kina, er det svært små bedrifter.

Ifølge Arnulf er det enklere å utvikle ledertalenter i selskaper som Orkla og Telenor, hvor det er mange tusen ansatte, variasjon i arbeidsoppgaver og global ledelse.

– De beste lederne er de som utvikles innenfor den samme organisasjonen og har bred arbeidspraksis. I slike selskaper er det også mange talenter å velge mellom. I en relativt stor og mellomstor bedrift blir det automatisk få potensielle kandidater å hente fra.

Representativt

–Jeg stiller meg spørsmål om det er et representativt utvalg som er intervjuet i denne undersøkelsen siden det er 51 bedrifter som har svart på undersøkelsen i Norge. Hvis det primært er oljebransjen det handler om, da er det klart mangel på ingeniører og ledere i tillegg til annen type personell, sier June Kristina Lima Bru, forfatter av boken Den norske ledelsesmodellen.

Erik Næss, som jobbet med undersøkelsen, hevder at utvalget er representativt, både når det gjelder antallet spurte og bransjer som er med. I tillegg står størrelsen på utvalget i forhold til størrelsen på landet og innbyggertallet.

Les også: En av fire får jobb via etablert forhold til bedriften

Mindre fokus på amerikansk ledelse

Ifølge forfatteren Lima Bru varierer ledelsestype og lederstiler fra land til land avhengig av kultur og andre faktorer. Ledelse i Norge er sterkt preget av trepartssamarbeidet.

– Medarbeideren har medbestemmelse i arbeidsprosessene og den norske lederen har mer fokus på dialog og samarbeid. Det henger tett sammen med vår historie, at vi har hatt en kultur i Norge der selvråderett for vanlige folk ble et tema langt tilbake i tid.

Hun stiller seg spørsmål om hvorvidt norske utdanningsinstitusjoner vil gi fremtidige norske ledere en utdanning som er tilpasset norske bedrifters virkelighet og hverdag.

– Det meste av pensumet og forskningen i Norge er for eksempel fra amerikanske ledelsestrender og teori som er bygget på amerikansk forskning i et amerikansk arbeidsmiljø.

Les også:

Her utdanner de egne montører til ingeniører

Dette legger arbeidsgiverne mest vekt på

Slik må en bedrift være for å tiltrekke talenter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.