OLJE OG GASS

– Norge og Nordsjøen har blitt mindre attraktivt for investeringer

Mindre attraktiv: I en undersøkelse og rapport fra DNV GL kommer det frem at Norge og Storbritannia blir forbigått av Malaysia og Kina som attraktive olje- og gassområder. Norge har falt fra en fjerdeplass til en niendeplass. Foto: Håkon Jacobsen/Arkiv
Mindre attraktiv: I en undersøkelse og rapport fra DNV GL kommer det frem at Norge og Storbritannia blir forbigått av Malaysia og Kina som attraktive olje- og gassområder. Norge har falt fra en fjerdeplass til en niendeplass. Foto: Håkon Jacobsen/Arkiv Bilde: Håkon Jacobsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
21. jan. 2014 - 12:47

– Nordsjøen og Norge har blitt mindre attraktivt som investeringsdestinasjoner i 2014, ifølge olje- en ny rapport utgitt i dag av DNV GL, som er teknisk rådgiver for olje- og gassindustrien.

Ifølge forskningen har Storbritannia og Norge falt fra felles fjerdeplass i 2012 til henholdsvis syvende og niende plass i 2014.

– Samtidig har Kina, Malaysia og Canada flyttet opp i gradene mens USA, Brasil og Australia igjen innehar de beste plassene, skriver DNV.

Aldrende arbeidsstyrke

Funnene kommer fra rapporten «Challenging Climates: Utsiktene for olje-og gassindustrien i 2014», som ble gjort på vegne av DNV GL.

– Rapporten gir et øyeblikksbilde av industrien i året som kommer, og er basert på undersøkelser av mer enn 430 olje-og gassteknikere og dybdeintervjuer med mer enn 20 industriledere, ifølge DNV.

Hovedfunnene for 2014 er ifølge DNV som følger:

  1. Storbritannia og Norge faller fra en felles fjerde plass i 2013 til syvende og niende plass for 2014 .
  2. Kina, Malaysia og Canada har flyttet opp i gradene og USA, Brasil og Australia tar de beste plassene.
  3. Tilliten i sektoren er lavest i Europa. Bare 24 prosent av de spurte uttrykte sterk tillit om de generelle utsiktene for olje- og gassindustrien i 2014, sammenlignet med 44 prosent i Nord-Amerika og 38 prosent i Asia Pacific. 
  4. 20 prosent av operatørene i Europa mener olje- og gassindustriens utsikter for vekst i 2014 er mer usikre enn de var i 2013.
  5. Ledere i Europa uttrykker minst sikkerhet rundt det å nå sine mål i forhold til de i USA og Asia Pacific, selv om bare 10 prosent spår fallende overskudd.
  6. Nesten halvparten, 49 prosent, ser på knapphet på kvalifisert arbeidskraft og aldrende arbeidsstyrke, som et stort problem.

Les også: Oljedirektørene hadde over 20 prosent lønnsvekst i fjor

– Modne felt

Divisjonsdirektør i DNV GL, Liv Hovem, sier at det er kostnadsnivået som gjør at det er store utfordringer i 2014.

– Usikkerhet i bransjen har mye å gjøre med kostnadsnivået, som er en av de største utfordringene for det kommende året. Capex er stigende, men subsea demper en del av disse kostnadene. Det er også et positivt signal om at investeringer i FoU vil være høyest i Europa, noe som vil bidra til at modne felt forbli levedyktig og trygge, sier divisjonsdirektøren.

Ifølge DNV GL står man ovenfor en ferdighetskrise hos europeiske operatører noe som bidrar til økte kostnader.

– Den eldre basen og mangel på kvalifiserte fagfolk inn i bransjen, gjør at knapphet på kvalifisert arbeidskraft vil være en stor utfordring for operatørene i 2014. Faktisk er det ferdighetsmangel som er barriere nummer én for olje- og gassvekstnæring for andre år på rad, heter det i rapporten fra DNV GL.

Les også: – Absolutt bekymret for det høye kostnadsnivået

– Rekordinvesteringer

Informasjonssjef for arbeidsliv og kompetanse i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, Eli Ane Nedreskår, sier at hun ikke kjenner seg i igjen i at Norge har blitt mindre attraktivt.

– Vi har rekordhøye investeringer for tredje år på rad, og det er helt klart at det er mange som har tro på norsk sokkel, sier hun.

Nedreskår peker for øvrig på at det er et annet arbeidsmarked nå enn for noen få år siden, og at det har sine naturlige årsaker.

– Arbeidsmarkedet er ikke fullt så stramt som det har vært de siste årene. Det er logisk fordi man har rekruttert mange, for eksempel inn på prosjekter. Mange av prosjektene har også gått fra planlegging til bygging, og da har man ikke like stort behov for folk. I tillegg er noen av byggeprosjektene i Asia. Det er også en faktor. Generelt kan vi si at man rekruttert mange, og har bygd opp arbeidsstokken, sier hun.

– I tillegg er det ikke like mange nyetableringer. Vi har fått mange nye selskaper de siste årene, men det har stoppet litt opp.

Les også: Nå kommer spesialriggene til Statoil

Viktig å holde på kompetansen

Hva gjelder alder på arbeidsstokken, sier Nedreskår at det ikke er utpreget høy alder i næringen.

– Det er jo sånn at bransjen har høye krav til formell utdanning, så den aller yngste gruppen er ikke så stor. Men etter å ha sett på en SSB-rapport fra 2011 om sysselsatte i petroleumsnæringen og relaterte næringer, så vider den at gruppen mellom 30 og 39 år er like stor som gruppen mellom 50 og 62. Gruppen mellom 40 og 49 er så vidt større enn disse. Det synes jeg ikke viser at man har en aldrende arbeidsstokk, sier hun.

Samtidig sier hun at siden nesten 50 prosent mener tilgang på kompetent personell er en bekymring, så er det ekstra viktig å holde på kompetansen.

– Dette viser egentlig også at det er viktig å holde på gode kompetansemiljø. Når halvparten sier at de er bekymret. Vi har gode kompetansemiljøer. Vi må holde på de og videreutvikle, og gjerne klatre.

Les også:

Her kommer det en marulk – ut fra Marulk

Disse jobbene er mest truet av outsourcing

– Oljeindustrien bør se mot flybransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.