OLJE OG GASS

Norge på fjerdeplass i oljeleting

Afrikanere trakk det lengste strået i 2012.

Statoil og partnerne meldte tidligere i høst at de fant mellom 140 og 270 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter på Geitungen. Letebrønn 16/2-12 ble boret av boreriggen Ocean Vanguard.
Statoil og partnerne meldte tidligere i høst at de fant mellom 140 og 270 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter på Geitungen. Letebrønn 16/2-12 ble boret av boreriggen Ocean Vanguard. Bilde: Harald Pettersen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
18. des. 2012 - 14:48

I år blir Norge slått av Mosambik, Brasil og Tanzania i olje- og gassleting.

Vi havner på fjerdeplass i 2012, mot førsteplass i 2011, ifølge Rystad Energy.

I fjor var Norge landet i verden som Ingen finner mer olje og gass enn Norge . Funnene i fjor tilsvarte over to milliarder oljeekvivalenter.

Les også: Her klatrer Linda utenpå plattformen

Johan Sverdrup ga topplassering

– I fjor lå Norge ekstraordinært høyt på grunn av påvisningen av Johan Sverdrup. I år er vi mer på det rene, selv om vi har høy leteaktivitet, sier Jarand Rystad.

Disse landene har funnet mest (i milliarder fat oljeekvivalenter):

  • Mosambik 6,3
  • Brasil 2,1
  • Tanzania 2,1
  • Norge 0,8

Kun konvensjonelle ressurser inngår i oversikten, altså ikke funn av ukonvensjonelle ressurser som oljesand og oljeskifer.

Dersom vi ser på verdien av funnene, havner Norge i år på en tredjeplass. Det skyldes at årets oljefunn på norsk sokkel har større verdi enn gassfunnene i Tanzania.

Les også:

Krever full gjennomgang av Yme

Ber oljeindustrien slutte å mase om Lofoten  

Totalt 12 funn

Hittil i år er det gjort 12 funn på norsk sokkel. Seks av dem i Nordsjøen og tre i Barentshavet og Norskehavet, ifølge en pressemelding Oljedirektoratet sendte ut tirsdag.

Totalt 27 undersøkelsesbrønner er avsluttet. Dermed er det funnet hydrokarboner i 44 prosent av brønnene.

Nedgang

Så langt er 42 letebrønner påbegynt og 38 avsluttet. Dette er en nedgang på 10 påbegynte letebrønner sammenliknet med i fjor. Antallet er også lavere enn hva Oljedirektoratet antok i starten av året.

Av de påbegynte brønnene er 27 undersøkelsesbrønner og 15 avgrensningsbrønner. 30 av letebrønnene er boret i Nordsjøen, sju i Norskehavet og fem i Barentshavet.

Færre letebrønner

I januar anslo Oljedirektoratet at det skulle påbegynnes mellom 50 og 55 letebrønner i en prognose.

Et stramt riggmarked og at enkelte boreoperasjoner har tatt lengre tid er hovedårsakene til at tallet ble lavere, ifølge Oljedirektoratet.

Jarand Rystad mener en av årsaken også kan være at produksjonsboring i år er prioritert høyere enn leteboring.

– Statoil har også gjort veldig mange funn tidligere. Flaskehalsen er nå ikke at man mangler funn. Statoil prioriterer produksjonsboring fremfor leteboring, sier Rystad.

Statoil borer mest

Statoil har boret 11 letebrønner, og er den operatøren som har boret mest. Deretter følger Lundin med sju og Wintershall med seks.

Det norske har boret fire brønner mens Eni og Total begge har boret to. BP, Centrica, Dong, Faroe, Lotos, Mærsk, Noreco, RWE Dea, Suncor og Talisman har alle boret en brønn hver.

Les også:

– Kuppelen knuste som en ølboks

Denne gjengen gjør jobben der både dykkere og roboter må gi opp

Eksploderende glass sparer Statoil for millioner

Industriroboter skal revolusjonere oljebransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.