OLJE OG GASS

Norge risikerer betydelige utslipp fra brønner som ikke er plugget

Men fra og med i år gjelder nye regler for milliardutfordringen på sokkelen.  

Petroleumstilsynet er opptatt av at brønnene på sokkelen plugges og forlates før noe går galt.
Petroleumstilsynet er opptatt av at brønnene på sokkelen plugges og forlates før noe går galt. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
13. mai 2014 - 08:20

Et betydelig antall brønner på norsk sokkel er ikke permanent plugget og forlatt. Dette betyr at det er massive jobber som må gjøres på sokkelen i årene som kommer.

Teknisk Ukeblad har tidligere fortalt at det kan koste oljeindustrien – og til slutt norske skattebetalere – hundrevis av milliarder kroner, samt mange tiår å plugge alle brønnene på sokkelen.

Regnestykket til Norog

I artikkelen skrev vi om bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass (Norog) sitt regnestykke, som tar utgangspunkt i at det er omkring 3000 brønner på sokkelen som ikke er plugget.

Med dagens teknologi regner Norog med at det i gjennomsnitt vil ta 35 dager å plugge en brønn. Med 15 rigger på heltid, vil det altså ta 20 år å plugge brønnene.

I tillegg vil det ha kommet 2880 nye brønner på sokkelen i løpet av disse 20 årene, som også må plugges. Disse vil man bruke 19,2 år på.

Med en riggrate på to millioner kroner om dagen, vil regningen til slutt ende opp på mellom 400 og 500 milliarder kroner.

Les også: Norsk selskap fikk OTCs teknologipris for andre år på rad

Ikke beregnet over lang tid

Men dette dreier seg ikke bare om en kostnadsutfordring. Det dreier seg også om tilgjengelig riggkapasitet, og ikke minst om sikkerhet på sokkelen.

Ifølge Petroleumstilsynet (Ptil) er Plug & Abandonment – plugging og forlating – et tema de er svært opptatt av, nettopp fordi det utgjør en sikkerhetsrisiko.

– Midlertidig forlatte brønner må sikres mot lekkasjer, slik at hydrokarboner ikke lekker ut i havet.  Barrierene som brukes i midlertidig forlatte brønner er av en type som forholdsvis enkelt kan fjernes dersom brønnen igjen skal tas i bruk. Blant annet brukes mekaniske plugger, som ikke er beregnet for å holde over lang tid, sier Eileen Brundtland i Ptils informasjonsavdeling.

Hun sier at det verste som kan skje med en brønn som ikke er permanent plugget, er at det kan bli en stor lekkasje fra brønnen.  

– En svikt i barrierene kan føre til at det oppstår en lekkasje fra reservoaret og ut i havet, noe som kan gi betydelige utslipp med påfølgende miljøødeleggelser, sier hun.

Les også: Selvdestruerende plugg kan spare 14 riggdøgn

Mener metodene kan bli bedre

Brundtland peker på at industrien fremover må planlegge pluggingen av brønnene bedre.

– Det er viktig at selskapene allerede ved planleggingen av en brønn tar høyde for at brønnen skal plugges i framtiden, og planlegger på en slik måte at det blir enklere og billigere å plugge brønnen, sier hun, og peker på at det er forbedringspotensiale på teknologien som brukes.

– Det er også fremdeles mye å hente på å forbedre metodene som brukes for å plugge eksisterende brønner, sier hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Les også: Raskere plugging av brønner sparer oljeindustrien for hundrevis av millioner

– Industrien tar det alvorlig

Brundtland forklarer også at Ptil opplever at selskapene tar disse utfordringene alvorlig, og at det også blir dyrere å la brønnene stå over lang tid

– Gjennom vår oppfølging har vi et klart inntrykk av at selskapene tar utfordringene med de midlertidig forlatte brønnene på alvor. Erfaring har vist at kostnadene med å foreta den permanente pluggingen blir større jo mer brønnen eldes, og vår oppfatning er at selskapene nå er blitt mer bevisste på kostnadsaspektet ved å plugge brønnene tidligst mulig.

– Det koster også penger for et selskap å beholde en brønn i midlertidig forlatt tilstand fordi de mekaniske pluggene må holdes under oppsikt for å kunne oppdage en eventuell svikt i barrierene, sier hun.

¨Les også: «Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»  

Nytt regelverk i år

Fra og med 2014 har det kommet et nytt regelverk rundt pluggingen av brønner, noe som vil si at letebrønner ikke skal kunne forlates midlertidig i mer enn to år.

– Videre kreves det at utvinningsbrønner som ikke overvåkes kontinuerlig, må plugges og forlates permanent innen tre år. Det åpnes for at treårsperioden kan forlenges under forutsetning av at brønnen overvåkes. Bakgrunnen for innskjerpingen er behovet for å bedre brønnsikkerheten, sier Brundtland.

Les også:

Varslet om «terrorvelde» i Statoils oljesand-prosjekt  

Huldra-plattformen kan ende opp med å bli skrotet

Dette er de ti største oljeutslippene i historien  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.