Norge var lenge blant topp tre på fornybar energi i Europa. Nå går land etter land forbi oss.
I 2014 lå produksjonen av fornybar energi i Norge på 151 terawattimer, ifølge tall fra Eurostat. Det aller meste kom fra vannkraft. Tallet er høyt, men viser samtidig at Norge har mistet pallplassen i fornybarkappløpet i Europa.
Fram til 2002 var det bare Frankrike og Sverige som produserte mer fornybar kraft enn oss. I 2003 gikk Tyskland og Italia forbi. Spania passerte oss i 2009.
Samtidig klatrer land som Storbritannia og Østerrike stadig nærmere det norske nivået, med gode muligheter til å gå forbi de nærmeste årene.
Ambisiøst fornybarmål
Høy fornybarandel
– Jeg syns vi skal være stolte av det vi har fått til i Norge, sier Lien.
Norge produserer fornybar kraft tilsvarende 110 prosent av det som forbrukes her i landet, slik at et overskudd kan eksporteres til utlandet. Samtidig har investeringene tatt seg betydelig opp de siste årene.
I alt 8 nye terawattimer er på vei.
– Vi bygger ut nok fornybar kraft til å forsyne 300.000– 400.000 husstander, og det skjer i en situasjon hvor vi allerede produserer 10 prosent mer fornybar kraft enn vi bruker, sier Lien.
Samlet sett står fornybar energi for 69 prosent av energiforbruket i Norge, bare slått av Island, som har en fornybarandel på 71 prosent. Sverige er nummer tre med 53 prosent.
- Ingen tvil: Verden har kun én fornybar-supermakt