Har du lyst til å se jernbanelegenden Carl Abraham Pihls stereoskopier fra 1860-tallet, eller NSBs reklameplakater fra 1950-tallet?
Da bør du stikke innom Nasjonalmuseet – Arkitektur, på Bankplassen 3 i Oslo sentrum. Der vises utstillingen Utsikter. Norge sett fra veien 1733-2020.
Les også: Slik blir nye E18
Utforsk Vøringsfossen
Utstillingen varer fra 22. juni til 28. oktober og viser arkitekturmodeller, eldre billedkunst, filmer, fotografier, litografier og samtidskunst som tematiserer forholdet mellom veier, arkitektur og natur gjennom 300 år.
Teknisk Ukeblad har allerede vært på utstillingen der publikum inviteres til å gå opp små trapper inn i en 7,5 meter lang og tre meter høy modell av landskapet ved Vøringsfossen.
Modellen er laget av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk, og viser planene for et nytt besøkssenter og en ny gangbru over fossen.
I samme paviljong står også modeller for et nytt sinkgruvemuseum i Allmannajuvet i Sauda, laget av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor.
Begge prosjektene skal realiseres i regi av Nasjonale turistveger.
Dansker på norske veier
Utstillingen setter også Nasjonale turistveger inn i et historisk perseptiv.
– Gjennom et omfattende historisk billedmateriale, som begynner med Christian Vis norgesreise i 1733, prøver vi å vise hvordan forståelsen av landet og landskapet er knyttet sammen med utbyggingen av veinettet, sier prosjektleder Nina Frang Høyum til Teknisk Ukeblad.
Helt siden Christian VI gjorde sin norgesreise i 1733, har konger og kunstnerne, ingeniører, fotografer og turister dokumentert dramatiske veistrekninger.
3D-foto på 1800-tallet
I forbindelse med utstillingen har Nasjonalmuseet gitt ut praktboken UTSIKTER. Norge sett fra veien 1733–2020, som det går an å sikre seg i museumsbokhandelen.
I boken kan du blant annet lese om Carl Abraham Pihl (1825-1897), som kanskje kan kalles jernbanens stamfar i Norge.
Pihl hadde teknisk utdannelse fra Sverige og England. I tillegg til å jobbe med jernbaneanlegg mesteparten av livet var han også en ivrig jernbanefotograf.
Ifølge boken er de fleste av Pihls fotografier «stereoskopier, sammensatt av to nesten identiske bilder der perspektivet er litt forskjøvet, slik at de til sammen danner et tredimensjonalt bilde når man ser på dem i et stereoskop.»
Utstillingen er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Norske tog bruker kraftverk fra 1920-årene