Med 99 prosent vannkraft og alt annet enn tropiske omgivelser kan Norge etablere seg som verdens navle for globale datasentre.
OECD
Denne ideen lanserer IKT Norge på OECD-konferansen om IKT og klimaendringer i Øresund i Danmark i dag.
Bransjeorganisasjonen er i ferd med å sluttføre en rapport som delvis er finansiert av Fornyingsdepartementet.
Nettskyen
I dag lagres informasjon på millioner av energikrevende servere på flere tusen datasentre over hele verden.
Stadig mer programvare og datatjenester blir tilgjengelig over nett, såkalt cloud computing. Dette vil kreve enda mer serverkapasitet.
Analyseselskapet Gartner ser for seg at IT-bransjen vil redusere sine kostnader ved å sentralisere serverne i anslagsvis ti gigantiske miljøvennlige datasentre.
Teknisk Beta: Teknisk Ukeblad skal ut i nettskyen
Internasjonalt
Her kan Norge ha en unik mulighet til å bli en supermakt ved at de store internasjonale IT-selskapene plasserer sine datasentre i Norge.
– Ideen er å plassere serverparkene i fjellhaller eller nedlagte industribygg som ligger nær et kraftverk. Da brukes pengene til å transportere data inn og ut i stedet for energi frem til senteret, sier Bendicte Fasmer Waaler, prosjektleder for Grønn IT i IKT Norge.
Norsk teknologi
– Mens datasentre i varmere himmelstrøk bruker mye strøm på kjøling, kan vi bruke restvarmen til å varme opp bebyggelsen i nærheten. Ytterligere nedkjøling gjøres med vårt kjølige sjøvann eller i egne brønner, sier Fasmer Waaler til tu.no. Kjernen i denne teknologien er utviklet av datasenteret Local Host i Måløy, som kjøler ned servervarme med kaldt sjøvann.
– Deler av Norge sliter med mangel på kraft. Er det nok strøm til å drive datasentre for resten av verden?
– Vi har brukt mye av strømmen på industri, og stadig mer tradisjonell industri legges ned. Samtidig flagger miljøvernminister Erik Solheim et mål om at Norge skal bli storprodusent av grønn kraft. Her snakker vi om en verdiøkning av egen energi i stedet for å eksportere strømmen, svarer prosjektlederen.
Spiselig
IKT Norge prøver å gjøre ideen politisk attraktiv ved å fokusere på at sentrene bør bygges og skape arbeidsplasser i distriktene.
– Mange utkantsteder sliter med dårlig båndbredde. Hvordan skal det løses?
– Her er det store variasjoner. Hvis man derimot velger å satse på store datasentra i utkanten, må vi satse på oppgradering av bredbåndsnettet, sier Benedicte Fasmer Waaler.