KRAFT

Norge storeksportør av grønn kraft

EU-prosjekt: På 50 meters dyp ble Owec Towers to prototyper installert utenfor kysten av Scotland i 2006. Prototypene leverer strøm til vanninjeksjon på oljefeltet til plattformen Beatrice. Prosjektet er sponset av EUs 6. rammeprogram, og inkluderer et pågående miljøprosjekt som tar for seg effekter på fisk og fugler.
EU-prosjekt: På 50 meters dyp ble Owec Towers to prototyper installert utenfor kysten av Scotland i 2006. Prototypene leverer strøm til vanninjeksjon på oljefeltet til plattformen Beatrice. Prosjektet er sponset av EUs 6. rammeprogram, og inkluderer et pågående miljøprosjekt som tar for seg effekter på fisk og fugler. Bilde: Talisman Energy
Jannicke Nilsen
5. feb. 2008 - 07:57

Ifølge en ny rapport utarbeidet på oppdrag fra Olje- og energidepartementet, kan Norge bli en storeksportør av miljøvennlig kraft i Europa.

- Kan dobles

- Det er fullt mulig å doble energiproduksjonen på 15-20 år, sier innovasjonsdirektør i Statkraft og leder av Energi21, Sverre Gotaas til Dagens Næringsliv.

Han mener det er mest å hente i en satsing på vindkraft, hvor potensialet er størst. Dessuten kan norske vannmagasiner kan brukes som Europas batterier.

- Norge besitter rundt 50 prosent av vannmagasinkapasiteten i Europa, som raskt kan stenges av eller settes i gang når det er ubalanse på kontinentet. Det gir oss en utrolig mulighet til å bidra til å stabilisere kraftsituasjonen i Europa. Det er kortsynt at vannkraft bare skal komme nordmenn til gode. Vi trenger et paradigmeskifte i holdningen til kraft, sier Gotaas til DN.

Les også: Mer norsk vannkraft til Europa

Offshore vind

I dag mottar Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) Energi21-rapporten i forbindelse med Energiuka 2008 på hotell Radisson SAS Scandinavia i Oslo.

Haga sier til NRK at eksportrollen ikke blir noe problem hvis Norge bygger ut vindkraftoarker med flytende vindmøller.

- For at vi skal bli den store eksportøren av fornybar energi må vi få havmøller opp og stå, sier statsråden til NRK.

Neste oljeeventyr

Miljøvennlig kraftproduksjon kan bli det nye oljeeventyret, mener Sverre Gotaas som har ledet arbeidet med den nye rapporten:

- Ved å fokusere på energiforskning kan vi bygge opp en industri som etter hvert kan tar over deler av det vi ser olje- og gassbransjen nå får mindre og mindre av, sier Gotaas til NRK.

Rapporten påpeker at det også på kort sikt kan produseres mye mer vind og vannkraft i Norge, men at støtteordningene er for dårlige.

Samarbeid

Haga vil ikke si noe nytt om bedrede støtteordninger. I stedet snakker hun varmt om et nytt samarbeidsprosjekt.

- Det er avgjørende at vi klarer å få forskningsmiljøene i bedrifter, institutter og universiteter til å jobbe sammen. Derfor ønsker vi nå å få et mer institusjonalisert samarbeid mellom disse aktørene slik at vi kan få til det store krafttaket for eksempel på utaskjærs vindmøller, på bio, på sol og også på energieffektivisering, sier Haga til kanalen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.