KRAFT

Norge topper ny energikåring

Fersk rapport fra World Economic Forum.

TOPPER RANKING: Norge er ifølge World Economic Forum best posisjonert til å tilpasse seg et nytt globalt energisystem. Her fra Oslo nattestid.
TOPPER RANKING: Norge er ifølge World Economic Forum best posisjonert til å tilpasse seg et nytt globalt energisystem. Her fra Oslo nattestid. Bilde: Atle Abelsen
11. des. 2012 - 14:37

I dag presenterte World Economic Forum (Wef) rapporten som forteller at Norge er best posisjonert til å tilpasse seg en ny global energistruktur.

Ifølge organisasjonen trenger verden en ny «energiarkitektur» for å møte en global energietterspørsel som kommer til å øke med 25 prosent de neste 20 årene.  

Organisasjonen peker på at verden trenger investeringer på rundt 215 billioner kroner, altså over 215 000 milliarder kroner for å bygge opp et nytt energisystem. Det tilsvarer rundt 57 oljefond, som i skrivende stund er på 3784 milliarder kroner.

Flere kriterier

Norge er altså det landet som er best tilpasset disse endringene. Wef har målt tilpasningsdyktigheten til energisystemet i 105 land basert på tre kriterier: At energiproduksjonen fremmer økonomisk vekst og utvikling, at den er miljømessig bærekraftig og er sikker og tilgjengelig for hele verden.

Dette representerer samtidig et dilemma. For hvordan skal man klare å produsere mer energi som ikke påvirker klimaet på en negativ måte?

Les også: Norge har Vestens største utslippsvekst

Viktig industri – store miljøkonsekvenser

I Norges tilfelle er dette dilemmaet svært synlig på grunn av olje- og gassindustrien, som fører til store utslipp av CO2. Samtidig produserer industrien energi som verden trenger.

Resultatet er at landet ikke scorer høyt på kriteriet som handler om miljømessig bærekraftig energiproduksjon.

Uenig

Olje- og energiminister Ola Borten Moe er uenig i at oljeindustrien er med i målingen.

Dette er installasjoner svært langt til havs som ikke har mulighet til å koble seg på et kraftnett. Målemetoden gir et misvisende bilde fordi Norge har et helt annet utgangspunkt enn land uten offshore oljevirksomhet, sa han til de fremmøtte på Litteraturhuset i Oslo i dag formiddag.

Han påpekte også at olje og gass kommer til å forbli en viktig energiressurs i fremtiden.

– Olje og gass vil være en viktig del av energimiksen i lang tid fremover. Derfor må vi utvinne denne så effektivt og klimavennlig som mulig. Samtidig må vi fortsette å bygge ut fornybar energi og bruke energien mer effektivt. Det å møte den økende etterspørselen samtidig som vi reduserer utslipp er et moralsk spørsmål. Vi kan ikke velge det ene eller andre, men løse begge problemene samtidig, sa Borten Moe.

Les også: Teknologene kan bli de nye værgudene

Debatt

Roberto Bocca (bildet) i World Economic Forum var mannen som presenterte rapporten i dag. Han sier rapporten er langt fra perfekt og at det har vært vanskelig å måle tilpasningsdyktigheten det siste året.

Roberto Bocca (bildet) i World Economic Forum var mannen som presenterte rapporten i dag. Han sier rapporten er langt fra perfekt og at det har vært vanskelig å måle tilpasningsdyktigheten det siste året. Peder Qvale

Han sier det viktigste med rapporten er at den skaper debatt om det globale energisystemet.

– Vi håper dette får i gang debatter som akselerer endringer som sender verden i riktig retning. Vi håper vi når beslutningstakere som evner og takler å bygge en ny energiarkitektur. Ny miljøteknologi er en viktig del av denne arkitekturen, sier Bocca til Teknisk Ukeblad.

Må satse mer

Zero-leder Marius Holm mener rangeringen fra Wef ikke må fungere som en hvilepute for Norge.

– Vår eneste realistiske sjans til å motvirke klimaproblemer er å bygge et lavkarbon-samfunn helt fra bunnen. Fornybar energi er konkurransedyktig, men det er fremdeles stor risiko på investeringer i fornybar energi. Vi er nødt til å redusere den risikoen, sier han.   

Samtidig må vi få ned utslippene per capita til omtrent ett tonn CO2, noe som er nødvendig for at klimaet ikke skal bryte ned. Rapporten viser at Norge har det beste startpunktet i så måte, men vi har en lang vei å gå. Vi kan ikke stoppe, for vi er fremdeles rundt åtte tonn CO2 per capita fra målet, sier han.

Les også: Norsk thorium kan inneholde 120 ganger mer energi enn all olje og gass på norsk sokkel

Gode naboer

Rapporten viser for øvrig at Sverige er nummer to på listen til Wef. De andre som utgjør topp ti i synkende rekkefølge er Frankrike, Sveits, New Zealand, Colombia, Latvia, Danmark, Spania og Storbritannia.

De fem landene som utgjør jumboplassene på listen er Nepal, Mosambik, Libanon, Tanzania og Etiopia.



Les hele rapporten her.

Les også:

– Gamle ovner må byttes ut

Her får du betalt for å ha en vindmølle som nabo

Turboen har revolusjonert dieselmotoren. Nå står bensinmotoren for tur

Slik produseres renere diesel  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.