KRAFT

Norge vil be EU vurdere om handelen med opprinnelsesgarantier fungerer

Advarer mot overlappende støttesystemer.

Det er sjelden effektivt å ha for mange parallelle ordninger for å oppnå ett og samme mål, sier statssekretær Ane Hansdatter Kismul (Sp) i Olje- og energidepartementet.
Det er sjelden effektivt å ha for mange parallelle ordninger for å oppnå ett og samme mål, sier statssekretær Ane Hansdatter Kismul (Sp) i Olje- og energidepartementet. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
22. aug. 2013 - 09:12

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har gått kraftig ut mot handelen med opprinnelsesgarantier for kraft fordi han mener den gir et feilaktig bilde av at norsk kraft og norsk kraftkrevende industri er klimafiendtlig.

Han mener det kan føre til at satsingen på kraftkrevende industri og på elektrifisering av sokkelen og transportsektoren stopper opp.

Les også: Borten Moe gir tysk energipolitikk det glatte lag

– Renest i verden

Statssekretær Ane Hansdatter Kismul (Sp) i Olje- og energidepartementet svarer slik på om hun mener ordningen på feilaktig grunnlag fremstiller norsk strøm som skitten.

– Det er ingen tvil om at norsk energiproduksjon er ren, den er kanskje den reneste i verden. Industrien i Norge baserer sin produksjon på denne strømmen, og belaster miljøet mye mindre enn andre steder i verden. Dette vet folk flest, sier Kismul til Teknisk Ukeblad.

– Men det er klart at om man drar denne type ordning ut i det outrerte, så kan man få inntrykk av at virkeligheten er annerledes enn den egentlig er. Vi kommer imidlertid til å gjøre det vi kan for å kommunisere at kraften som produseres og brukes i Norge er fornybar, sier statssekretæren.

Hun understreker at når Norge rapporterer om sin energibruk til EU, er det dette som er grunnlaget for den offisielle statistikken.

Les også: – Umulig å forholde seg til energipolitikk som svinger i takt med oljeprisen

Vil diskutere ordningen

– Men er det ikke fare for at ordningen fører til misforståelser, slik at det fester seg et inntrykk av at kraften er skitten?

– Opprinnelsesgarantier er en frivillig ordning. Men det er helt sikkert noen som kan misforstå dette. Men vi kommer i alle fall til å være krystallklare på de faktiske forholdene slik at det blir minst mulig tvil om dette.

– Hva synes du om at Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen kaller det en «pervertert ordning»?

– Dette er en ordning som er skapt av EU for å løse oppgaver som EU ønsket løst, ordningen var aldri designet for norske forhold. Vi er nødt til å ta direktivet som det er. Siden systemet ble innført har imidlertid Norge og Sverige fått på plass en effektiv og fornuftig sertifikatordning, og mange land i Europa har fått på plass egne støttesystemer som virker mye bedre.

– Så det er helt naturlig at når EU nå er i gang med prosessen for å utvikle sin fremtidige energi- og klimapolitikk, at man da diskuterer om opprinnelsesgarantiene har en plass i det nye bildet. Det er en diskusjon jeg mener det er helt riktig å ta og som vi kommer til å spille inn at vi bør ta, sier Kismul.

– Pengene avgjør ikke

– Hva vil Norges posisjon i denne diskusjonen være?

– Dette er en av flere biter i diskusjonen om hvilke virkemidler som virker. OED ønsker å få vurdert virkemidlene i ordningen når vi har fått på plass så mange nye ordninger. Det er sjelden effektivt å ha for mange parallelle ordninger for å oppnå ett og samme mål, sier Kismul.

Ifølge Adapt Consulting tjener disse selskapene til sammen om lag 200 millioner kroner på å selge sine opprinnelsesgarantier.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det jo hyggelig, men det er ikke det som avgjør utviklingen av fornybarmarkedet verken i Norge eller i EU, sier statssekretæren.

Les også:

Opprinnelsesgarantier gjør norsk industri «klimafiendtlig»

Borten Moe truer britene med å si nei til englandskabelen

Norsk gasskraft taper mot sol og vind i Tyskland  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.