OLJE OG GASS

Norge vil følge EU-sanksjoner mot Russland

Men regjeringen vil først konsultere Stortinget, sier utenriksministeren.

Bilde: NTB scanpix
30. juli 2014 - 20:33

– Norge vil studere tiltakene nøye. Tunge utenrikspolitiske hensyn tilsier at Norge slutter seg til dem, og vi vil konsultere Stortingets organer før en endelig beslutning tas, sier Børge Brende (H) i en pressemelding.

Russisk UD varsler at høyere energipriser på det europeiske markedet er en uunngåelig følge av de omfattende sanksjonene.

– EU er selv med på å skape barrierer for samarbeidet innen energisektoren, heter det fra russisk hold.

USA og EU skjerpet tirsdag sanksjonene mot Russland. De vil i hovedsak ramme nøkkelsektorer som energi, våpen og finans.

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier at også norske selskaper må belage seg på at de kan tape på sanksjonene, men foreløpig er omfanget uvisst. Det er særlig prosjektene øst for Kirkenes, som norsk industri er involvert i, som kan bli rammet.

Les også: Google Maps tilskriver fortsatt Krim til Ukraina

Bred støtte

Blant de politiske partiene er det bred oppslutning om den norske regjeringens intensjon om å følge EU. KrF-leder Knut Arild Hareide støtter Brendes syn.

– Jeg synes Brende hittil har opptrådt klokt når det gjelder situasjonen i Ukraina. Det vil være naturlig og riktig at Norge legger seg på EUs sanksjonslinje. Det er viktig å legge press på Russland, sier Hareide til NTB.

SVs Snorre Valen ser det på samme måte.

– Vi vil se nærmere på vedtaket fra EU og ser fram til å høre utenriksministerens argumenter. Men det er en svært alvorlig situasjon, og SV er positivt innstilt til at Norge skal følge opp, sier Valen.

Han legger til at det parallelt med sanksjoner er viktig å holde kanalene åpne for kontakt. Derfor er SV imot utspill om å frata Russland stemmerett i Europarådet.

Les også: EU-landene vil ramme Russlands energisektor så det svir

Bumerangeffekt

Ifølge UD innebærer de nye tiltakene «restriksjoner på visse former for samarbeid og økonomisk samkvem med Russland på flere nye områder», men departementet nevner ingenting om hvordan de vil kunne påvirke Norge.

De nye sanksjonene langt mer alvorlige enn tidligere tiltak, og de vil også kunne ramme økonomien i vestlige land. Tysklands finansminister Sigmar Gabrilel erkjenner at sanksjonene kan skade tysk økonomi, men han sier at «fred er viktigere».

Sanksjonene er blant annet rettet mot den russiske oljeindustrien gjennom stans av eksporten av rør og utstyr. Sanksjonene vil imidlertid ikke ramme russisk gassektor, som flere EU-land er avhengige av.

– Her må vi se nærmere på detaljene i sanksjonene. Olje- og gassindustrien er vanskelig å skille. Olje og gass kommer gjerne fra samme felt, påpeker Sunde.

Les også: Putin-motstandere frykter innstramming på nettet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Aktiv russisk støtte

Ifølge Brende blir de prorussiske opprørerne i Ukraina aktivt støttet av russerne.

– Det er svært alvorlig at vi har en situasjon i hjertet av Europa der det hersker lovløse tilstander. Det er nå liten tvil om at opprørerne har fått både avanserte våpen og materiell fra Russland. Dette bidrar til å eskalere konflikten og må opphøre øyeblikkelig, sier Brende, som mener at Russland ikke har vist noen vilje til å bidra til å dempe konflikten i Ukraina.

– I en slik situasjon er vi nødt til å reagere. Det er det EU nå har gjort på en kraftfull måte, sier Børge Brende.

Les også:

Ukrainsk gasseventyr står i fare

Tror ikke tyskerne dropper gass som følge av Krim-krisen

Haag-domstol gir milliarderstatning i Yukos-saken  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.