KRAFT

NorGer trekker søknad

VENTER PÅ STATNETT: NorGer har trukket en av søknadene til tyske myndigheter i påvente av en studie fra Statnett om nettsituasjonen på Sørlandet.
VENTER PÅ STATNETT: NorGer har trukket en av søknadene til tyske myndigheter i påvente av en studie fra Statnett om nettsituasjonen på Sørlandet. Bilde: Nexans
Øyvind LieØyvind Lie
10. mai 2011 - 09:26

Et slikt unntak ville gjøre det mulig for NorGer å disponere nettoinntektene fra prisforskjellene mellom Norge og Tyskland, og ifølge NorGer er det en forutsetning for å realisere kabelprosjektet at det ikke settes for strenge betingelser til hvordan inntektene kan disponeres.

NorGer ønsker å bygge en kabel på 1400 MW mellom Tyskland og Norge.

Les også: Tvinges til å endre energiloven

Statnett-studie

Styremedlem i NorGer Ole Gabrielsen, som også er konserndirektør i Lyse, sier til Teknisk Ukeblad at planen er å levere inn ny søknad om unntak fra reglene om inntekstregulering etter at Statnett er ferdig med en oppdatert studie av kapasiteten og begrensningene i nettet i Sør-Norge. Denne studien regner Gabrielsen med vil bli ferdig før sommeren.

Både norske og tyske myndigheter må ta stilling til søknaden om unntak fra reglene for inntektsregulering, før EU tar stilling til søknaden basert på innstillingene fra Norge og Tyskland. I november i fjor innstilte Bundesnetzagentur som tysk myndighet på unntak på visse vilkår. Olje- og energidepartementet (OED) har ikke tatt stilling på norsk side. Det er i anledning av EUs vurdering at det er behov for oppdatert nettanalyse.

– EU vil nok vurdere hvor mange kabler det er plass til i nettet før de tar sin avgjørelse. Det er jo kjent at det er to prosjekter på gang, sier Gabrielsen.

Statnett eier 50 prosent av NorGer, mens resten av prosjektet eies av Lyse, Agder Energi og det sveitsiske kraftselskapet EGL med like store andeler hver. I tillegg eier Statnett sitt eget prosjekt for bygging av kabel til Tyskland, Nordlink.

OED mener det kun er plass til ett av disse to prosjektene før 2020, noe også Statnett gjentatte ganger har gitt uttrykk for.

Les også: Vil bygge Tysklandskabel med Statnett

Avdramatiserer

Ifølge Gabrielsen får ikke tilbaketrekkingen noen konsekvenser for framgangen i NorGer-prosjektet.

– Prosjektet går sin gang som om ingenting hadde skjedd. Det foregår mange parallelle prosesser. Om det blir pause i én av dem, betyr det ikke at de andre stopper opp, sier han.

I tillegg til unntaket fra reglene om inntektsregulering trenger også NorGer anleggskonsesjon og utenlandskonsesjon.

Les også: OED foretrekker Nordlink framfor NorGer

Møte i Oslo

16. mars møttes representanter fra EU-kommisjonen, Bundesnetzagentur og Olje- og energidepartementet (OED)i Oslo for å snakke om en kabel til Tyskland. I et brev til EU-kommisjonen som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i, betegner OED møtet som svært konstruktivt.

I brevet skriver OED at den norske regjeringen er positiv til at en kabel mellom Norge og Tyskland bygges uten unødvendige forsinkelser. Dessuten støtter Norge ambisjonen om en økt andel fornybar energi i Europa og mener at økt utvekslingskapasitet er en forutsetning for å fase mer fornybar kraft inn i systemet.

I brevet gjentas det at det ikke er plass i nettet til både NorGer og Nordlink i de nærmeste årene. Og på grunn av begrensningene i nettet kan en tysklandskabel ifølge Statnett tidligst være på plass i 2017, skriver OED.

Les også: Uavklart NorNed 2-eierskap

Senke nettleien

Departementet gjentar også at Norge “har en sterk preferanse” for regulerte kabler eid av systemoperatøren (Statnett). Årsaken er at Norge ønsker å opprettholde skillet mellom nettvirksomhet og produksjon og salg av energi, noe også EU er opptatt av.

I tillegg er det viktig for regjeringen at inntektene fra en kabel brukes til investeringer i nettet og til å senke nettleien. Hvis NorGer får bygge, vil en del av inntektene gå til kommunene som eier Agder Energi og Lyse.

Men på sikt kan det være håp for NorGer, også med en rødgrønn regjering.

“Det er vår oppfatning at det er mulig at i begge prosjektene gjennomføres i fremtiden som regulerte TSO-eide kabler”, heter det i brevet.

Les også: Leverer to søknader

Åpner for alenegang

Statnett har vært i samtaler med nettselskapet Tennet, som eier nettet på tysk side, om å samarbeide om kabel til Tyskland, men fremdeles eier Statnett 100 prosent av Nordlink-prosjektet. Ifølge OED er det ikke tvingende nødvendig å gå sammen med en partner på tysk side.

“Statnett har tradisjonelt finansiert nye kabler sammen med systemoperatøren i tilknytningslandet, men reguleringen av Statnett er ikke til hinder for at selskapet kan investere i samfunnsøkonomisk lønnsomme kabler uten partnere. Den norske stat har 100 prosent eierskap i Statnett og kan tilføre kapital hvis den finner det nødvendig. Likevel anser vi at den beste løsningen ville være å finne en TSO-partner i Tyskland”, skriver OED.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.