BERGEN: Havvindparken Havsul 1 utenfor Sandøy kommune på Romsdalskysten er foreløpig den eneste fullskala vindparken til havs som har rettskraftig konsesjon fra Olje- og energidepartementet (OED).
Eieren, Vestavind Offshore, er havvindsatsingen til sju kraftselskap på Vestlandet, fra Haugaland kraft i sør til Tafjord kraft i nord.
Nå inviterer ledelsen til en internasjonal konseptkonkurranse for industrien.
Frir til norsk industri
Målet er reduserte kostnader og nye industrielle konseptløsninger for havvindturbinene, som skal stå på gjennomsnittlig 40 meters dyp og kle det 62 kvadratkilometer lange sjøområdet utenfor Sandøy kommune på Romsdalskysten.
Administrerende direktør legger ikke skjul på at de håper at mange norske industriaktører melder seg på.
– Det skal installeres mellom 5000-10 000 vindturbiner i Nordsjøbassenget fram mot 2020. Fra industrihold hører vi at målet er å levere 100 understell og komplette, sammenstilte offshore vindturbiner i året fra Norge, noe som kan gi 1000 norske arbeidsplasser, sier administrerende direktør Tore Engevik i Vestavind Offshore
Les også:
Kraftig kostnadsreduksjon
– Vi mener norsk industri er særskilt posisjonert for å entre vindmarkedet til havs, sier Engevik, og viser til olje- og gasskompetansen offshore, kombinert med kompetansen i den maritime klyngen.
Selskapet ønsker å redusere de totale vindturbinkostnadene med hele 30-40 prosent, og legge grunnlaget for en ny industristandard, som forenkler understellsteknologien og prosessene for sammensetning, samt installasjon av turbinene til havs.
Etterlyser nytenkning
– Vi observerer at havvindbransjen er preget av å ha tatt vindkraften på land med seg til havs. Det er behov for å tenke nytt, og legge mer vekt på at det er vann som legger premissene for kraftverkene, mener Engesvik.
Derfor utfordrer Vestavind offshore industrien med to arbeidshypoteser de håper industrien kan gi svar på.
- En komplett montert og ferdig testet vindmølle på land, som dras hel ut til site.
- Kortere installasjonsprosess enn hva som er vanlig i dag, redusert fra dagens 5-6 installasjonsoperasjoner til optimalt 1 operasjon.
Håper på 4-5 aktører
En prekvalifiseringsrunde er allerede utlyst for å identifisere potensielle aktører. Selskapet håper de vil sitte igjen med 4-5 aktuelle aktører ved årsskiftet.
– Vi har allerede registrert at det er tilstrekkelig interesse blant industriaktører, så vi er optimistiske med tanke på resultatet, sier Engevik.
Styreleder Wenche Teigland, som også er produksjonsdirektør i BKK, majoritetseieren i vindkraftselskapet, håper det nye industrikonseptet kan testes ut i første byggefase, og danne grunnlaget for nye forbedringer i byggefase 2.
Les også: Norske bedrifter vil forske på havvind
2013
– Vi bruker det neste året sammen med industrien på å finne ut om vi klarer å redusere kostnadene og gjennomføringstid. Klarer vi det, kan det bli investeringsbeslutning om første byggetrinn om cirka ett år. Går alt etter planen, kan parken starte opp siste halvdel av 2013, sier Teigland.
Styrelederen mener Havsul 1 er et interessant prosjekt både industrielt og i forhold til kraftproduksjon.
– Estimert produksjon er på hele 1 TWh i et område med stort kraftunderskudd. Et annet aspekt er potensialet for nettilkobling ved Ormen Lange-anlegget på Aukra, sier Teigland.
Startet på null
Historien til Vestavind offshore startet i 2005 da Vestlandsalliansen ble dannet gjennom Vestavind kraft for å satse på vindkraft på land. Selskapet kjøpte seg inn i Havsul II mens havvindprosjektet var under konsesjonsbehandling. I 2008 kjøpte selskapet Havsul 1 fra Havgul, og i 2009 ble Vestavind offshore stiftet.
– Det at selskapet har tatt tak i industrien og fokuserer mer på kostnadsreduksjoner, gjør at jeg tenker mye mer positivt om at vi skal få til dette nå enn for bare 1-2 år siden, sier Teigland.
– Vi er ærlige på at vi startet på null. Vi har brukt tid på å bli kjent med aktører og bransjen, sier Engevik, som selv jobbet 18 år i Aker Solutions .
Les mer om havvind på: www.tu.no/tema/havvind
Les også: