KRAFT

Norges gassproduksjon vil rase

MINKER: Shells anlegg på Nyhamna tar i mot gassen fra Ormen Lange. Feltet ble tidligere i år nedskrevet med 25 prosent.
MINKER: Shells anlegg på Nyhamna tar i mot gassen fra Ormen Lange. Feltet ble tidligere i år nedskrevet med 25 prosent. Bilde: Ole Ketil Helgesen
Maiken Ree, Ole K. HelgesenMaiken Ree, Ole K. Helgesen
1. des. 2010 - 09:34
Vis mer

Ifølge de offisielle prognosene til Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet skal norsk gassproduksjon ligge mellom 105 og 130 milliarder standard kubikkmeter etter 2020. Dette er litt høyere enn dagens produksjonsnivå. Men nå bekrefter OD at prognosene må nedskrives – etter at Shells to viktige boringer på feltene Gro og Dalsnuten i Norskehavet har feilet.

– Det er klart at resultatene fra Dalsnuten er skuffende, og det vil få innvirkning på vår beregning av uoppdagede ressurser på norsk sokkel, sier letedirektør i Oljedirektoratet (OD), Sissel Eriksen, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Norsk gasseksport står i fare

FALL: Gassco har gitt Olje- og energidepartementet et anslag over det fremtidige behovet for transportkapasitet på sokkelen. Det viser at produksjonen vil falle dramatisk. Gassco

30 til 40 prosent lavere

Ifølge tall fra Gassco som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til, ser fremtiden vesentlig dystrere ut enn norske myndigheter tidligere har signalisert. Gassco anslår at produksjonen vil ligge på 70 til 90 milliarder standard kubikkmeter i året etter 2020. Professor Johan Petter Barlindhaug sier at Dalsnuten er vendepunktet i debatten om Norges fremtid som gassnasjon. Han mener at Norge neppe vil klare å produsere mer enn 70 milliarder m 3 etter 2020.

– Variasjonen i anslagene til Gassco skyldes nok usikkerheten knyttet til Gro og Dalsnuten. Nå har disse skuffet, og det er derfor svært lite sannsynlig at Norge vil klare å produsere mer enn 70 milliarder kubikkmeter gass om ti år, sier han.

Gassco ønsker ikke å kommentere tallene som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til, og henviser til ODs ressursregnskap. Likevel bekrefter Gassco-direktør Thor Otto Lohne at framtidsutsiktene ikke akkurat er lyse.

– Når en ser på prognosene framover ser en at vi kommer til å ha mer kapasitet på anleggene enn det som er prognosert av gass, basert på framtidige funn, sier Lohne til Teknisk Ukeblad.

Les også: Shell sliter på norsk sokkel

NEDJUSTERER: Letedirektør i Oljedirektoratet, Sissel Eriksen, bekrefter at produksjonsprognosene for norsk gass blir nedskrevet. Scanpix

Må finne mye

Samtidig peker Lohne på at det tar i gjennomsnitt ti år fra et funn blir gjort til det blir satt i produksjon. Ifølge Gasscos prognoser vil Norge som gasseksportør måtte fase inn to funn tilsvarende to Luva-felt hvert år for å opprettholde produksjonen.

– Vil vi kunne klare dette?

– I denne sammenheng er resultatene fra Dalsnuten skuffende, sier Lohne.

KLARER KONKURRANSEN: Johan Petter Barlindhaug mener skifergass ikke er noen trussel mot norsk gass. - Ingen kan transportere gass billigere enn Norge, sier han (til høyre i bildet).
BEKYMRET: Johan Petter Barlindhaug (t.h.) sier Lofoten-debatten blir avgjørende for Norges gassfremtid. Ole K. Helgesen

– Lofoten avgjør Norges fremtid

Ifølge Barlindhaug blir Lofoten og Vesterålen nå en debatt om Norges fremtid som gasseksportør.

– Mange har gått i håpet om at Gro og Dalsnuten skulle gi et lite pusterom. Nå er det ikke mulig å utsette det lengre. De skuffende boringene har gjort situasjonen mer alvorlig enn noen gang.

Professoren sier at situasjonen som har oppstått tvinger politikerne til å ta avgjørende valg innen kort tid.

– Dalsnuten er milpælen som tvinger frem beslutninger. Og de avgjørelsene man tar vil avgjøre om nedtrappingen skal starte allerede nå. Det er ikke bare inntektene til staten som vil rase dersom man stenger Lofoten og Vesterålen. Hele næringer langs kysten er truet hvis vi ikke skal opprettholde gassproduksjonen. Det blir færre oppdrag på sokkelen, og driften på landanleggene står i fare. Etter planen skal det investeres mange milliarder i landanleggene langs kysten, men det er usikkert hva som blir gjort dersom vi ikke vet om vi har gass å eksportere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.