IT

Norges mest lovende teknologier

Vinnerne av Apps4Norge er kåret.

STORT: Både it-bransjen og regjeringen mener dagens kåringer gir et signal om at det ligger store økonomiske muligheter i ny teknologi bygget på offentlige data.
STORT: Både it-bransjen og regjeringen mener dagens kåringer gir et signal om at det ligger store økonomiske muligheter i ny teknologi bygget på offentlige data. Bilde: Espen Zachariassen
8. mai 2013 - 11:42

38 nyutviklede app-er og 50 ulike ideer til nye løsninger kom inn til juryen som nå har kåret vinnerne av konkurransen Apps4Norge.

Her vil IKT Norge og Difi inspirere til utvikling av verdiskapende teknologi basert på offentlige data.

Les mer: Lager DU den beste app-en?

Sterke bevis

– 38 nye app-er i løpet av tre korte måneder er et sterkt bevis på at løsningene kommer, bare data blir tilgjengelig. Vi er stolte over hva utviklerne har fått til – her er det nye app-er og sammensetninger av data som jeg er sikker på at de offentlige dataeierne aldri hadde sett for seg, sier, sier Liv Freihow i IKT-Norge.

Nye datasett fra offentlige virksomheter har strømmet inn til datahotellet i konkurranseperioden.

Det har gitt ny rekord: I løpet av årets første fire måneder er det kommet 443 nye datasett. Det er neste fire ganger så mye som i hele 2012.

Data fra Meteorologisk institutt og Vegvesenet var mest populære i konkurransen, og ble brukt i de aller fleste app-ene.

Så hva ble utfallet?

Det ble kåret vinnere i kategorien for henholdsvis lag og enkeltpersoner, samt for den beste ideen.

Nettjenesten «Samstemmer.net» vant førsteprisen i enkeltperson-kategorien.

Her har Erik Stavelin utviklet en løsning som bruker åpne datasett fra Stortinget om voteringer, saker, spørsmål og informasjon om representanter.

Samstemmer.net gir analyser og visuelle fremstillinger av aktiviteten på Stortinget.

Juryen mener den fortjener førsteplass fordi den ivaretar demokratiet og har potensial for videreutvikling.

VINNER: Erik Stavelins løsning for å følge de folkevalgte var en av vinnerne i Apps4Norge.
VINNER: Erik Stavelins løsning for å følge de folkevalgte var en av vinnerne i Apps4Norge.

Kart og slekt

Førsteprisen i lagkategorien gikk til appen «GeoKultur».

Den tar utgangspunkt i kartfestede bilder og digitaliserte data om kulturhistoriske steder og bygninger i Norge, og setter dem inn i en sammanheng hvor de blir tilgjengelige for helt nye brukergrupper.

Løsningen bygger på flere datasett, og Kulturrådets nasjonale infrastruktur «Norvegiana» har en setral rolle. Den samler data fra en rekke norske arkiver og museer, og ble åpnet i januar.

Utviklerne er Tedd Hansen, Ingrid Elisabeth Moen, Erik Chrisander Gustavsen, Oddbjørn Undseth Bakke.

Beste idé kalles «Snittet».

Den skal samle data fra høyere utdanningssteder og gjøre det enklere å velge utdanning. Eksempelvis hvilke alternative skoler du kan satse på for å oppnå samme grad.

Idémaker er Henrik Skogmo.

Lønnsomt?

Så er spørsmålet:

På hvilken måte bidrar slike løsnnger til økt verdiskaping og økonomisk vekst i AS Norge?

- Utfordringen med å finne forretningsmulighetene er den samme her som for resten av bransjen. Dette er et marked i startgropen, og offentlige data er en skattekiste av innhold, sier Liv Freihow.

Hun har ansvaret fior næringspolitikk i IKT Norge og satt i juryen for Apps4Norge.

- Her kan private utviklere lage løsnnger for offentlig sektor. Og for publikum kan det være gratis tjenester, men det vil nok også bli vurdert betalingsløsninger fr tjenester basert på offentlige data, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Statssekretær Tone Toften i "it-departementet" FAD hadde rollen som prisutdeler og mener potensialet for verdiskaping er stort.

- Ikke minst ved at offentlige tjenester blir enklere og vil medføre lavere kostnader. Et eksempel er app-en for å varsle når det skal ryddes i bygatene. Det rydder vei for mannskapet og sparer bileiere for bryderi ved borttauing, mener Toften.

Vei og være mest pop

Her er et knippe av bidragene til konkurransen:

Veikamera

- samler bildeoverføringer fra Statens vegvesens webkameraer.

Kjørehjelpen

- gir fortløpende informasjon om veien du kjører på, som fartsgrenser, forkjørsvei og farepunkter. Data er hentet fra Statens vegvesen.

Veibilde:

- gir oversikt over kjøreforhold ulike steder i landet basert på vær og trafikk. Basert på webkameraer fra Statens vegvesen og værdata fra yr.no.

Wayfarer

- kartapplikasjon for båtfolk. Viser vind, havstrømmer, nedbør, temperatur og lufttrykk. Mulighet for å dele sine bevegelser med venner. Data fra NVE, yr.no og Helsedirektoratet (legevakter) og Statens vegvesen (veimeldinger).

Heliport

- sjekker helikoptertidene i Nordsjøen for at medarbeidere og familie kan holde seg ajour med eksempelvis kanselleringer.

Digital befaring

- kartbasert sjekk om byggeplaner kolliderer med infrastruktur eller andre planer i det aktuelle området.

Giftinfo

- viser forgiftningsrisiko, symptomer og hva du skal gjøre hvis noen har fått i seg giftige stoffer. Foreløpig i beta. Den er basert på datasettet fra Giftinformasjon fra helsenorge.no 

Legevakter

- finner nærmeste åpne legevakt. Den bygger på blant annet legevaktdata fra data.helsenorge.no.

Rekk flyet

- gir oversikt over avganger på flytoget og hvor mye tid du har til din flight ut fra hvilket tog du tar.

Geoskole

- kunnskapsspill for kartinteresserte nordmenn.

Ætteforsker

- lar brukeren finne og lagre personer, bosteder og bilder gjennom et kartsentrisk grensesnitt (og vanlig semantisk søk) basert på folketellingen i 1910. Hvem bodde i huset mitt for 100 år siden?

Les også:

Intel vil inn i mobiler og nettbrett

Bygger IT-plattform for de neste 40 årene

– Industri og infrastruktur er enkle mål for cyberkriminelle  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.