OLJE OG GASS

Norges største industriprosjekt kan bli utsatt av Stortinget

Det liker olje- og energiminister Tord Lien svært dårlig.

Johan Sverdrup-utbyggingen kan bli utsatt dersom Stortinget ikke vil godta at kun Sverdrup blir elektrifisert.
Johan Sverdrup-utbyggingen kan bli utsatt dersom Stortinget ikke vil godta at kun Sverdrup blir elektrifisert. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
13. mai 2014 - 10:46

– Representantforslaget om kraft fra land til alle de omtalte feltene på Utsirahøyden fra Sverdrups første produksjonsdag, vil kunne få store konsekvenser hvis det blir vedtatt.

Dette er advarselen olje- og energiminister Tord Lien kommer med i et svar til det såkalte dokument 8-forslaget fra SVs representanter Heikki Holmås og Audun Lysbakken angående elektrifisering av Utsirahøyden.

Bak lukkede dører

Forslaget går i korte trekk ut på at oljeselskapene på Utsirahøyden må pålegges å gå for en felles kraft fra land-løsning til Edvard Grieg, Johan Sverdrup, Ivar Aasen og Gina Krog fra og med oppstart av Johan Sverdrup.

Dersom dette skulle blitt realisert, måtte løsningen ha kommet med Sverdrup-utbyggingen.

Men Statoil la i sitt konseptvalg kun til rette for at Sverdrup skulle elektrifiseres – ikke de omkringliggende feltene – selv om stortingsflertallets ønsker lenge har vært helt klare.

I mye av bråket som har vært rundt Utsirahøyden de siste månedene, har blant annet hemmeligholdet av tallmaterialet vært vesentlig.

Derfor ble det vedtatt at denne høringen skulle gå bak lukkede dører, slik at oljeselskapene kunne snakke mer åpent enn med presse tilstede.

Det er uvanlig at høringer rundt dokument 8-forslag holdes bak lukkede dører.

ABB om teknologien: «Vi setter en boks på et stativ, så trekker vi noen kabler»

– En politisk risiko

Oljeselskapene, med Statoil i spissen, har sagt tydelig i fra at dersom det kommer et krav om at hele Utsirahøyden skal elektrifiseres, så vil dette føre til forsinkelser i prosjektet. Det vil føre til et nåverditap på 20 milliarder kroner, ifølge Statoil.

Flertallet på Stortinget har likevel sagt i fra at det er en slik fellesløsning som er ønskelig.

Olje- og energidepartementet og Tord Lien har stått på oljeselskapenes side. I etterkant av høringen i går, sendte også Tord Lien ut sitt svar på representantforslaget.

– Selskapene vil oppleve en ny type politisk risiko ved aktivitet i Norge. Ringvirkningene for verdiskapningen fra næringen av dette vil kunne bli betydelig, skriver Tord Lien.

Les Teknisk Ukeblads bakgrunnsartikkel: Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land

Frykter for leverandørindustrien

Han gjentar her Statoils argument om et nåverditap på 20 milliarder kroner.

Dessuten uttrykker han bekymring for norsk leverandørindustri dersom Sverdrup forsinkes.

– En forsinkelse vil utsette tidspunktet for når de store kontraktene som norsk leverandørindustri kan konkurrere om blir satt ut i markedet. I henhold til nåværende plan skal det skje medio 2015. Det er får nye, større utbygginger som er i planleggingsfasen på norsk sokkel. En eventuell utsettelse av Sverdrup-relatert arbeid vil således ikke kunne erstattes av andre utbygginger, skriver Lien.

– En forsinkelse vil derfor være dårlige nyheter for deler av leverandørindustrien, fortsetter han.

Les også: Se hvordan oljeministeren bruker fem minutter på ikke å svare på spørsmålet  

Ønsker fortsatt områdeløsning

Dersom den politiske stemningen er den samme etter gårsdagens høring, kan det gå mot at det største industriprosjektet i Norge på flere tiår kan gå mot en utsettelse.

Tidligere har både Venstre, Kristelig folkeparti, Arbeiderpartiet, og SV vært helt klare på at de ønsker en områdeløsning. Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer, er den politiske stemningen relativt lik også etter den lukkede høringen.

Terje Aasland, som er første nestleder i energi- og miljøkomiteen sier til Teknisk Ukeblad at de fortsatt ønsker en områdeløsning.

Venstres Ola Elvestuen sier til Teknisk Ukeblad at de fortsatt jobber ut fra det samme formålet - altså å få til en områdeløsning for hele Utsirahøyden.

– Nå handler det også om hvordan man skal få det til. Da må man ha beslutninger som er sterke nok, sier Elvestuen.

Les også: Slik blir den største utbyggingen i Nordsjøen siden 1980-tallet

– Verden følger med

Norsk olje og gass mener at et politisk krav om en områdeløsning, vil være uheldig, rett og slett fordi det kan virke som om rammebetingelsene er ustabile i Norge.

– Det vil være en ny måte å gjøre ting på når det gjelder rammebetingelser. Det følger verden med på. Det vil være en stor utfordring om det endres, sier informasjonssjef i Norsk olje og gass, Erlend Jordal.

Les også:

Norsk brønnteknologi kan bli brukt til elbillading og Mars-boring

Det kan ta 15 rigger 40 år å plugge alle brønnene på sokkelen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.