De fraråder boring i Nordland VI på det sterkeste.
Men verken miljøvernminister Erik Solheim eller Klima- og forurensingsdirektoratet nølte med å godkjenne Statoils søknad om utvidet boretillatelse til 15 nye brønner på Norne-feltet.
Utredninger som er gjort i forbindelse med forvaltningsplanene for Norskehavet og Barentshavet - Lofoten viser at et utslipp fra Norne-feltet vil spre seg utover et større område enn et tilsvarende utslipp i Nordland VI.
Dette skyldes at Norne-oljen er svært bestandig og har lang levetid på havet.
Les også: Statlige etater i krangel om Lofoten
Lofoten-kompromisset: Lofoten-kompromisset: <br/> Slik vinner alle
Større konsekvenser
Nornefeltet, ligger om lag 160 km sør for Nordland VI, og det er 30 til 50 prosent sannsynlighet for at et oljeflak vil kunne drive inn i Lofoten-området.
Dette kan få store konsekvenser for fiskerinæringen og fuglelivet. Oljen kan også tilgrise strandsonen i Lofoten.
Direktoratet for naturforvaltning advarer om at et utslipp fra Norne som faller midt i hekkesesongen vil ha alvorlige konsekvenser for alle viktige sjøfuglarter, unntatt krykkje.
Truer sjøfugl
Derfor advarer også Norsk Polarinstitutt mot boring på blokker i Norskehavet ved 66. breddegrad.
– Et oljesøl fra dette området vil drive nordover og inn i viktige sjøfuglområder i Lofoten-området. Røst og Værøy har store kolonier av pelagisk dykkende arter som lomvi og lunde. Området er også viktig hekkeområde for dykkende sjøfugl som storskarv, toppskarv, teist og ærfugl, skrev instituttet i fjor i en høringsuttalelse i forbindelse med 19. konsesjonsrunde.
Statoils skriver i sin konsekvensutredning for Norne-feltet at et stort akuttutslipp har en minste drivtid til fiskefeltene på Trænabanken og i Suladjupet på under to døgn.
Sannsynligheten for at disse fiskefeltene skal bli berørt er over 30 prosent.
Les også: Klimadirektoratet anbefaler ikke oljeboring
Ingen protester
Likevel møtte ikke Statoil motstand i sommer da selskapet søkte om utvidet boretillatelse til 15 nye brønner på Norne-feltet.
Søknaden ble godkjent uten protester fra noen av aktørene som kjemper mot oljeboring i Lofoten.
Verken miljøbevegelsen, miljøvernministeren, eller Klima- og forurensingsdirektoratet har reagert på planene.
Under radaren
Miljøvernminister Erik Solheim (SV) sier han ikke har vurdert saken fordi avgjørelsen til Klima- og forurensingsdirektoratet ikke ble påklaget.
Og Klif sier det ikke kan fraråde boring i et område som Stortinget allerede har åpnet.
– Klima- og forurensningsdirektoratet har forskjellige roller i prosessene forut for og etter at det er tildelt blokker. Vi er en selvstendig høringspart i prosessen med åpning av områder og ved tildeling av blokker, og vil i den forbindelse avgi miljøfaglige uttalelser. Dette ble gjort da vi frarådet åpning av Nordland VI, sier Hanne M. Øren, seksjonssjef Klif.
Les også: – Fisken i Lofoten utenfor fare
Rollene endret
Hun forteller at Klif får en annerledes rolle i forbindelse med områder som er åpnet av Stortinget.
– Da stiller vi som forurensningsmyndighet konkrete krav med hjemmel i forurensningsloven. Tillatelse til boring blir gitt på så strenge vilkår som nødvendig, herunder krav til beredskap ut fra kjennskap til brønn, oljetyper og sårbare ressurser i området. For Norne er det vurdert at det er en forsvarlig virksomhet med de vilkårene som er gitt. Da er oljetypen også vurdert, sier Øren.
TU mener:
LEDER: Ulykken som forandrer oljeindustrien