IT

Norsk Facebook-jakke kan redde liv

Utviklet av forskere ved NTNU og Sintef IKT.

11. jan. 2013 - 13:52

Systemet er nylig presentert på en konferanse i Pisa i Itali, og jakken blir evaluert av den europeiske redningstjenesten Usar (Urban Search & Rescue). Det er utviklet i samarbeid med disse organene i to europeiske forskningsprosjekter kalt Societies og Mirror.

Forskerne er professor Monica Divitine og doktorgradsstipendiat Simone Mora ved NTNU, samt Babak Farshchian ved Sintef IKT i Trondheim.

De forteller til Teknisk Ukeblad at de i arbeid med andre prosjekter etter hvert konkluderte med at smarttelefoner og nettbrett ikke representerte noe reelt fremskritt i den kommunikasjonen det er behov for ved branner, gasslekkasjer, bilulykker og andre typer ulykker eller katastrofer.

Årsaken er enkel: Mannskapene har ikke hendene frie.

Årsaken er enkel: Mannskapene har ikke hendene frie.«Armbåndet» har mange av de samme mulighetene som jakken, men er også en videreutvikling.

Les også: Norske Silje vant prestisjetung teknologipris

Studentgruppe deltok

De tre forskerne kom kvikt på ideen om å sy kommunikasjonsmidlene inn i jakka til redningsmannskapene, slik at de slipper å sele på seg ekstra utstyr når for eksempel brann og gnistregn raser rundt dem.

Og skulle de gi seg til å fikle med en liten mobiltelefon, ville kanskje livreddende operasjoner bli unødig hindret.

For å gjennomføre utvikling og praktisk utprøving av konseptet, fikk forskerne hjelp av en studentgruppe ved NTNUs Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap. NTNU og Sintef IKT har i ettertid videreført arbeidet som studentene gjorde innenfor prosjektene Societies og Mirror.

Konseptet tillater håndfri kommunikasjon med redningsledelse, men også med sosiale medier, der kritisk informasjon kan være å finne før den når offisielle kanaler.

Les også: Denne roboten kan bli en ball

Teknisk plattform

Facebook vil i hovedsak fungere som en teknisk plattform, der forskjellige intelligente enheter kan kobles opp, som en hjertetemperatursensor eller sensorer som sporer gasslekkasjer.

Divitini og Mora understreker at meningen med sosiale medier ikke er at redningsmannskapene skal gi seg til å kommunisere i hytt og vær.

Meldinger må filtreres og prioriteres av redningsledelsen. I denne forbindelse har Sintef jobbet med en tilpasset plattform som brukes parallelt til Facebook.

Meldinger må filtreres og prioriteres av redningsledelsen. I denne forbindelse har Sintef jobbet med en tilpasset plattform som brukes parallelt til Facebook.I jakken er sydd inn en todimensjonal mosaikkode, en QR code, med stor kapasitet til å lagre data, som kan leses optisk, for eksempel av en mobiltelefon.

Les også: Dette blir årets viktigste teknologitrender

Telefon som portal

Prosessoren som styrer det hele, og antennen som formidler signaler til og fra, er en ganske liten, men robust enhet, som kan være løst plassert i en av lommene. Dermed kan den enkelt inspiseres. Den er også satt sammen slik at eventuelle omkoblinger eller tilkoblinger enkelt utføres mot åpne kontaktpunkter på enheten.

Displayet er festet til det ene jakkeermet og kan overføre tekstmeldinger eller utdrag fra sosiale medier. På ermet er også en led-diode, som ved ulike fargekoder kan varsle om meldinger eller risiko som er knyttet til operasjonen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Selve portalen mot omverdenen er en smarttelefon, som også er plassert i en av jakkens lommer. Den kan anvendes som en ren portal, men også brukes til ordinær telekommunikasjon. Telefonen og styrings-/antenne-enheten kommuniserer via bluetooth.

Det er også gjort et poeng av at utstyret i jakka skal være «open hardware», som hvem som helst kan kjøpe billig. Derfor har de kun benyttet deler fra Arduino, som utvikler prototyper for IKT innenfor et vidt spekter.

– Utstyret til jakken vil trolig komme på knappe tusenlappen, sier Divitini og Mora, som håper at åpne utviklermiljøer vil melde seg på for ytterligere utvikling av konseptet.

– Utstyret til jakken vil trolig komme på knappe tusenlappen, sier Divitini og Mora, som håper at åpne utviklermiljøer vil melde seg på for ytterligere utvikling av konseptet.Jakken: Professor Monica Divitini­ og forsker Simone Mora med Facebook-jakken.

Videreutviklingen er allerede i gang på NTNU og Sintef. Det er laget prototyp av et armbånd som tillater mye av den samme kommunikasjonen mellom redningsmannskaper og publikum.

I tillegg arbeider forskerne med utvidet virkelighet, Augmented Reality (AR). Det innebærer sanntidsbilder, kartlegging og løsningsforslag under en katastrofe, med nettbrett som fysisk plattform.

En italiensk beredskapsstyrke har allerede bedt om å få studere disse verktøyene nærmere.

Les også:

Årets fem største IT-tabber

IBM satser på norske Numascale  

Volvo kobler biler til nettskyen

Snart kan datamaskinen smake og lukte  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.