Barcelona: Det er en stor dag for Norge når gigantene Nokia og Intel nå lanserer fruktene av sitt annonserte samarbeid.
Selskapene slår sammen sine Linux-aktiviteter og bruker Nokia-eide QT som utviklingsmiljø.
MeeGo
Dette operativmiljøet, som er utviklet av Trolltech før de ble solgt til Nokia, gjør det mulig å utvikle programvare én gang, og få det til å gå på alle slags plattformer.
– Det samarbeidet vi lanserer i dag heter MeeGo og er en helt åpen plattform som vil kunne brukes av alle. Det er et helt åpent utviklingsmiljø, og vi inviterer alle fra brukere til operatører, terminalprodusenter og andre inn. Det at vi baserer det på QT gir oss en god start. QT er allerede et veldig utbredt utviklingsmiljø og med de ressursene våre selskaper legger inn vil dette bli stort, sier Nokias sjef for terminaler, Kai Öistämö.
Ikke bare mobil
Han understreker samtidig at Symbian ikke blir borte. MeeGo vil bli en meget kraftig plattform for smartphones, mens Symbian vil fortsette og utvikles.
Den nye Linuxplattformen er ikke begrenset til mobiltelefoner, selv om utvikling av smartphones har vært en viktig brikke. Man kan utvikle alle slags MeeGo-dingser, og det er her QT vil bli en viktig ostebit.
Dings-produsentene – enten det er sett-opp-bokser, leseplater eller mobiler – vil kunne få glede av et vell av programvare som folk lager fordi det er så lett å flytte dem mellom ulike enheter med ulike maskinvare.
Fra plattform til plattform
Både Nokia og Intel har et veldig stort nettverk av partnere og kunder, og begge selskapene vil utnytte dette til det ytterste for å få fart på den nye plattformen.
Dette handler først og fremst om programvare, men selv om Nokia hevder at de vil satse på de beste, er det nok sannsynlig at vi vil se mer Intelprosessorer i nye Nokia-dingser.
Men dette handler ikke bare om nye Nokiatelefoner. I andre halvår kommer det mange ulike terminaler av ulike slag fra ulike leverandører.
– Her vil det bli mulighet til å flytte programmer mellom mange ulike og forskjellige plattformer av ulike slag, sier Intels sjef for programvare, Reneé Jones.