KRAFT

Norsk prosjekt skal hindre vindmøllestans

MINDRE DRIFTSSTANS: Prosjektet Windsense skal bedre overvåkningen av vindmøller til havs slik at det blir mindre driftssans.
MINDRE DRIFTSSTANS: Prosjektet Windsense skal bedre overvåkningen av vindmøller til havs slik at det blir mindre driftssans. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
16. jan. 2012 - 13:02

Systemet gjør det også mulig å midlertidig kjøre vindturbinene på lavere kapasitet i påvente av nødvendig vedlikehold, noe som ytterligere vil redusere dyr nedetid.

– Vi håper at dette prosjektet vil kunne bidra til å gjøre vindkraft til havs mer konkurransedyktig, og slik være med å legge til rette for en grønn norsk økonomi i fremtiden, sier prosjektleder Oddbjørn Malmo fra Kongsberg Maritime Lade i en pressemelding.

Prosjektet er et samarbeid mellom Kongsberg Maritime Lade, SINTEF Energi, NTNU, Trollhetta , Høgskolen i Sør-Trøndelag, Statoil, NTE Energi, Marintek og Light Structures.

Les også: – Urimelig lang saksbehandling for vindkraft

Vindmøllene skuffer år etter år

Fjernovervåkes fra land

En sentral utfordring er tilpasning av utstyr og metoder for vedlikehold, fra blant annet maritim industri og olje- og gassindustri, til bruk på havbaserte vindturbiner.

Kostnadseffektiv drift av havbaserte turbiner vil kreve ny teknologi som gjør det mulig med mer fjernstyring og fjernovervåkning av turbinene. Det krever også slitesterke og pålitelige instrumenter for å overvåke drift og komponenter i tøffe miljøer til havs.

– Dette systemet vil primært være et instrument for å overvåke den tekniske tilstanden til vindturbinen og livssyklusen til komponentene som brukes. Det vil gjøre det mulig å mer presist forutsi når utstyret må byttes ut. I dag må man ofte fysisk reise ut med teknisk utstyr for å gjøre slike vurderinger, sier Malmo.

Les også: Vil ha flere utenlandskabler og dyrere strøm

Samarbeidsprosjekt

Prosjektet, som er tildelt til sammen 10 millioner kroner fra Norges Forskningsråds Renergi-program, har en størrelse på totalt 22 millioner kroner, og er en del av samarbeidet ved instrumenteringsklyngen Norwegian Centres of Expertise Instrumentation (NCEI).

Norwegian Research Centre for Offshore Wind Technology (NOWITECH) og Wind Cluster Mid Norway (WCMN) har også vært sentrale i etableringen av prosjektet.

Les også: Vindmøllene skuffer år etter år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.