Om vannet som treffer turbinene i et vannkraftverk med 400 km/t inneholder mye sand, kan skadene på turbinene bli svært store. Derfor må sanden og sedimentene fjernes (se faktaboks).
Det norske selskapet Sedicon skal nå levere utstyr, kalt Sedicon Sluicere, for å fjerne sedimenter fra enorme sandfang i kraftverket Coca Codo Sinclair i Ecuador.
Kraftverket får en effekt på hele 1500 MW og skal produsere over 8,6 TWh per år. Det ligger i elven Coca, en sideelv til Napo som igjen er en av Amazonas’ mange sideelver.
Les også: Slik skal satellitter hindre vannkraft-katastrofer
Enorme mengder
Utfordringen med sedimenter er ifølge teknologidirektør Tom Jacobsen i Sedicon spesielt stor siden anlegget har en svært lav dam og ikke noe magasin hvor sedimentene kan avsettes.
Det er beregnet at over sju millioner tonn sediment vil føres inn med inntaket hvert år.
Ved hjelp av teknolgien, som Jacobsen selv var med å utvikle gjennom en sin doktorgrad ved NTNU, fjernes dette ved å bruke trykkforskjellen mellom vannivået i bassenget og utløpet til å fjerne sedimentene gjennom til sammen 40 utløpsrør. Det finnes også andre måter å fjerne sedimenter på.
– Men det som er unikt med Sedicon er at vi gjør dette uten bevegelige deler, noe som gir svært høy driftssikkerhet. Vi kan for eksempel installere Sedicon Sluicere inne i tunnelsandfang hvor de kan stå uten inspeksjon i årevis. I tillegg har vi lavere vannforbruk enn noen andre, sier Jacobsen til Teknisk Ukeblad.
Les også: Plutonium- og uranbrensel kan alene gi en gevinst på 100 milliarder kWh
Åtte bassenger
Sedicons utstyr blir montert i åtte store bassenger, hvert av dem 150 meter lange. Utstyret suger ut sanden som synker til bunns, opptil seks millioner tonn sedimenter hvert år.
Om alle sluser åpnes, er Sedicons utstyr i stand til å fjerne hele 25.000 tonn per time.
Teknologien gjør at man ikke trenger pumper, det holder med tyngdekraften, selv om høydeforskjellen er så liten som fem meter.
Komponentene leveres fra flere land, men det aller meste vil komme fra Norge. Sedicon forhandler nå med underleverandører.
– Skreddersøm er billig og bra i Norge, kvaliteten god og oppfølging enklere, sier Jacobsen.
Les også: Her er Norges farligste dammer
– Urimelige krav
Kontrakten, som er verdt om lag 40 millioner kroner, er inngått med kinesiske Sinohydro, en av verdens største vannkraftentreprenører.
Sedicon har merket lite til dårlig forhold mellom Kina og Norge.
Men forhandlingene har vært både detalj-orienterte, springende og krevende.
– Vi har fått erfare at det tar tid og krefter å forhandle med kinesere. Det har vært interessant. Tålmodighet er en forutsetning, og av og til virker motpartens krav helt urimelige. Når det er sagt, har vi alltid avsluttet dagene med et smil, og vi har et godt samarbeid og god kjemi, sier Jacobsen.
Les også:
Statkraft gir opp saltkraft etter å ha brukt 260 millioner
Kommune kan få flyforbud fordi de nekter å merke luftspenn
Hunder fant over fem kilo dynamitt ved Statnetts trafostasjon