OLJE OG GASS

Norsk selskap kan spå fremtiden under boring av oljebrønner. Teknologien selges til Kina og USA

Her er deres stikk til oljeselskapene.

Her er en screenshot fra systemet til eDrilling, som gjør at man kan se et speilbilde av hva som skjer i brønnen som bores.
Her er en screenshot fra systemet til eDrilling, som gjør at man kan se et speilbilde av hva som skjer i brønnen som bores. Bilde: Skjermdump/eDrilling
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
15. aug. 2016 - 06:00

Det hele startet under en teknologidag i regi av ConocoPhillips for 12 år siden, der forskjellige teknologibehov i oljeindustrien ble presentert.

Et av konseptene som ble etterlyst var simulering og visualisering av data fra oljebrønner som blir boret, og at man kan få se resultatene i sanntid.

Tilstede på teknologidagen var blant annet Hitec Products Drilling, der Sven Inge Ødegård jobbet. Dette ble starten på selskapet som i dag heter eDrilling og som har kontorer både i Norge, USA og Singapore, med gigantselskaper som kinesiske CNOOC og amerikanske Chevron på kundelisten.

Norge, Kina og USA

– Ballet startet etter teknologidagen i 2004. Hitec Products Drilling, der jeg jobbet, lagde i samarbeid med Sintef en søknad på det vi kalte E-Drilling, som var nettopp realtime simulering og visualisering, sier Sven Inge Ødegård til Teknisk Ukeblad.

I perioden som fulgte – fra 2004 til 2008 – fikk eDrilling-konseptet støtte fra Forskningsrådet og ConocoPhillips. I samme perioden ble konseptet utviklet og det ble kjørt tester og demonstrasjoner på Ekofisk.

– I 2008 var prosjektet ferdig, og både Hitec og Sintef så et kommersielt potensial. Selskapet eDrilling ble da opprettet, og jeg og Rolf Rommetveit fra Sintef startet i firmaet, sier Ødegård.

Sven Inge Ødegård har vært med på eDrilling siden den spede starten i 2004. <i>Foto: Alexandra Yuzva</i>
Sven Inge Ødegård har vært med på eDrilling siden den spede starten i 2004. Foto: Alexandra Yuzva

Men selv om det var utsikter til et kommersielt produkt, var det fortsatt lenge til eDrilling kunne tjene penger. De hadde med seg oljeselskapene Total E&P og ConocoPhillips, samt at Demo 2000-programmet fra Forskningsrådet var med videre.

– I perioden 2008 til 2010 demonstrerte vi teknologien på Martin Linge og Ekofisk, og i 2010 kom Statoil på banen med en stor forespørsel, forteller Ødegård.

– De sa at de ikke gjorde god nok trening for sine boreteam, og at de trengte en boresimulator med fokus på nedihullsproblematikk, slik at de kan trene på spesifikke brønner, sier han.

Men selskapet var fortsatt i en utviklingsfase, og det skulle fortsatt ta et par år til det kommersielle gjennombruddet.

– I 2012 var det ferdig. Da kunne vi begynne å tjene penger, og vi leverte til både CNOOC i Kina, samt Chevron i USA. Det var dette som representerte gjennombruddet.

Sparer store summer

Med eDrilling fikk man til noe som ikke hadde latt seg gjøre tidligere: Samtidig som brønnene ble boret, kunne man ut fra systematisering og visualisering av data, forutse hva som ville skje de neste meterne i boringen.

– Vi får et speilbilde av alle sensorer og alle målinger i brønnen. Med den matematiske modellen som representerer brønnen kan vi sette simulatoren på «automatisk forwardlooking», så ser vi automatisk frem i tid. Slik kan vi predikere trykk og friksjon. Det vil si at vi kan se hva som vil skje.

– Om vi ser at det går galt kan vi starte «What-if-scenarioet» og korrigere planen. Dette gjør at oljeselskapene kan gjøre boringen mye mer effektivt, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Ødegård viser til et eksempel på en jobb de hadde med Wintershall.

– På grunn av de endringene de gjorde under boreplanen underveis, beregnet de at man kunne spare 19 dager på operasjonen.

Det er 19 dyre dager spart.

Han sammenligner virkningene av teknologien med et Formel 1-løp.

– Der sitter man hele tiden med simuleringer av hva som vil skje fremover: Hva skjer med og uten dekkskift, med eller uten regn og så videre. Da velger de hele tiden den beste muligheten for å komme raskest i mål. Dette blir det samme, sier han.

Ødegård viser til et eksempel som kan dukke opp.

– Hvis du holder på med en brønn med høyt trykk og temperatur, så varmer formasjonen opp væskene i brønnen. Det gjør at væskene utvider seg. Da forteller vår software at den økningen man ser oppe på riggen, det er relatert til temperatur og ikke snakk om en brønnkontrollhendelse.

Kritiserer oljeselskapene

eDrilling har siden gjennombruddet opplevd stor vekst. For kort tid siden hadde Finansavisen oppslag på selskapets kanonår i fjor, der de triplet omsetningen sammenlignet med året før. Men i år kjenner de på motgangen.

– Det går i og for seg greit i år også. Men noen tripling blir det ikke. Jeg har lyst til å gi et lite stikk til oljeselskapene, sier han.

Ødegård mener at nedgangstidene gjør selskapene mer konservative, rett og slett fordi det ikke skal investeres noe som helst. Det mener han er feil medisin.

– Det virker som at oljeselskapene i nedgangstider skal tilbake til det som ble gjort for 20 år siden, fordi de skal spare penger. Jeg mener at de nå må forsøke å se hvordan teknologien kan hjelpe dem med å få bedre operasjoner. You have to spend something to gain something, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.