IT

Norsk sokkel får 4G-dekning

Hastigheter på opptil 40 Mbit/s.

Allerede i desember får Draugen-plattformen 4G-dekning.
Allerede i desember får Draugen-plattformen 4G-dekning. Bilde: Norske Shell
27. okt. 2014 - 07:00

Telenor-eide MCP (Maritime Communication Partner) vil bygge et LTE-nett som strekker seg ut i den norske delen av Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

De vil at den våte delen av Norge skal få samme glede av høy internetthastighet og mobilkommunikasjon som vi har hatt på landsiden.

I august fikk de lisens på 800 MHz-båndet som gjelder hele den norske kontinentalsokkelen.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

LTE på havet

Nå er de i gang med å bygge et sammenhengende LTE-nett som i første omgang skal dekke Haltenbanken og den sørlige delen av Nordsjøen.

– Vi snakker med alle aktørene i Nordsjøen og i løpet av året vil vi ha forbedret hastigheten og dekningen på 2G og 3G, men nå bygger vi også ut 4G. Håpet er at vi skal få dekning fra land og hele veien ut gjennom å etablere LTE-infrastruktur på de fleste plattformene og på svært mange av supplyfartøyene som opererer i Nordsjøen, sier sjefen for MCP, Frode Støldal, som tidligere var teknisk direktør i Telenor Norge.

– Nå har vi basestasjoner på 16 plattformer og i desember vil Draugen-plattformen få LTE-dekning. På sikt håper vi å ha dekning fra basestasjoner på 32 faste installasjoner i Nordsjøen, forteller Støldal.

Fra en slik plattform vil det nye LTE-nettet rekke over fem mil. Det er et dekningsområde man bare kan drømme om på landjorden, men på noe som er så flatt som havet går det fint.

MCP installerer også mindre, lokale mobilnett på supplybåter. Dermed får man full mobildekning om bord i fartøyet, enten via basestasjoner på plattformene, på land eller via satellitt.

Les også: Arnhild bestiger fjelltopper, Bjørn maler og Knut kjører rally i Russland

Frode Støldal fra da han var  Teknologidirektør i Telenor Norge.
Frode Støldal fra da han var Teknologidirektør i Telenor Norge.

Store på havet

MCP er allerede den nest største teleaktøren på de syv hav. De er den største aktøren i verden på ferger og nummer to på cruisebåter.

Disse båtene har allerede internettforbindelse fra satellitt og MCP bruker en del av denne kapasiteten til å opprette mobil- og wifi-nett.

Til nå har kundenes båter hatt telefondekning på 2G og 3G, men nå vil MCP også bygge ut forbindelsene med 4G.

– Våre ambisjoner er å lede utvikling og utbygging av LTE til sjøs. Det vi lærer i Nordsjøen har vi tenkt å bruke på andre offshorefelter i andre deler av verden. På sikt vil også tale gå over LTE når vi begynner å innføre VoLTE - Voice over LTE, sier Støldal.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Fiber

Der basestasjonene står på faste installasjoner i Nordsjøen, som Draugen, benytter MCP operatørens infrastruktur for forbindelse til land.

Det betyr at brukerne vil få opptil 40 Mbit/s internetthastighet, enten over 4G eller på wifi.

Telenors nye satellitt Thor 7 som benytter det såkalte Ka-båndet mellom 26,5 og 40 GHz vil bidra til å gjøre satellittforbindelsene raskere i Nordsjøen når båtene ikke kan dekkes fra det fibermatede LTE-nettet fra land eller fra plattformene.

Les om Thor 7: Dette er Telenors nye supersatellitt

M2M

Det er ikke først og fremst tale og surfing som driver utviklingen av LTE-nettet i Nordsjøen. Etter hvert vil maskin-til-maskin-kommunikasjon bli svært viktig.

På installasjoner i Nordsjøen er vekt en enorm kostnadsdriver og alle mulig kommunikasjonskabler bidrar til at den blir høy.

– Mobil infrastruktur over LTE som er et fundament for M2M vil bidra til å forenkle, standardisere og redusere vekt og kostnader der ute, sier Støldal.

Les også:

Nå kan 5G-teknologien levere 5 Gbit/s

Kun 3 av 10 bruker MCPs satellitt-roaming på skip

Norske forskere vil ha 1000 ganger raskere nett  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.