INDUSTRI

Norsk teknologi på Mars

Curiosity kjører rundt på den røde planeten med teknologi fra Vestfold.

DYREBAR: Det er denne sensoren, kalt «SP82», som er montert på Curiosity for å finne ut om det er spor av vann og atmosfære på Mars.
DYREBAR: Det er denne sensoren, kalt «SP82», som er montert på Curiosity for å finne ut om det er spor av vann og atmosfære på Mars. Bilde: Nemscap
13. aug. 2012 - 09:42

Målet med romferden er å finne ut om det er spor av vann og atmosfære på Mars, noe sensorer og måleinstrumenter fra bedriften Memscap like utenfor Horten skal hjelpe til med.

The sky is the limit

Sensorene er utviklet og produsert hos bedriften, som i all hovedsak leverer trykksensorer og barometre til fly.

Til nå har Memscap levert til over 50.000 fly, men NASA-samarbeidet representerer det definitive gjennombruddet.

– Dette er bra reklame og en god referanse for oss. Nesten all vår virksomhet er internasjonal. Når vi nå kan si til eksempelvis Boeing og Airbus at vi ble valgt av NASA, er det kjempebra for oss, sier direktør Jan Hallenstvedt til Teknisk Ukeblad på telefon fra bedriftsanlegget på Skoppum.

– Dette er bra reklame og en god referanse for oss. Nesten all vår virksomhet er internasjonal. Når vi nå kan si til eksempelvis Boeing og Airbus at vi ble valgt av NASA, er det kjempebra for oss, sier direktør Jan Hallenstvedt til Teknisk Ukeblad på telefon fra bedriftsanlegget på Skoppum. VIKTIG FOR FREMTIDEN: Memscap-direktør Jan Hallenstvedt sier samarbeidet med NASA vil være en svært god referanse som kan føre selskapet mot nye høyder. Nemscap

Enkelt, men unikt

Curiosity er utstyrt med to silisiumsbaserte sensorer av typen «SP82» som er en del av et mikro-elektro-mekanisk system (MEMS).

Sensorene skiller seg ut fra andre sensorer, i følge direktør Hallenstvedt.

– Vi klarer å lage ekstremt stabile og nøyaktige sensorer. Måten vi sammenstiller dem på er unik, det er blant annet mye håndarbeid. Vi setter dem sammen på en måte som gjør dem ekstremt stabile. Det finnes hundrevis av produsenter NASA kunne valgt, men vi ligger fremst når det ligger langtidsstabilitet, sier han.

Les også: Curiosity-teknologi ble testet på Svalbard

LITT NORSK: Roboten Curiosity har med seg en liten bit av Norge på turen til Mars.
LITT NORSK: Roboten Curiosity har med seg en liten bit av Norge på turen til Mars.

Hysj, hysj

Ting tyder på at NASA er svært fornøyd med samarbeidet.

Memscap har nemlig fått indikasjoner om at teknologien deres er ønsket på tre nye programmer.

– Ikke en gang vi vet hva slags programmer dette er. Alt er fremdeles hysj, hysj. Vi vet vi er ønsket, og det er svært gledelig for oss, sier Hallenstvedt.

Les også:

Dette skiller Curiosity fra forgjengerne

Unike bilder av Norge fra verdensrommet  

Curiosity har landet på Mars

SUV skal lete etter liv på Mars

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.