KARRIERE

– Norsk utdanning er ikke god nok

ETTERLYSER TILTAK: Hilde Herland savner satsing på innovasjon innenfor høyere utdanning i Norge.
ETTERLYSER TILTAK: Hilde Herland savner satsing på innovasjon innenfor høyere utdanning i Norge. Bilde: Håkon Jacobsen
Peder Qvale
13. feb. 2012 - 16:01

Nestleder Hilde Herland i Tekna Privat sier det er for lite satsing på innovasjon i det norske utdanningssystemet, noe hun mener gir seg i utslag i få gründere.

– Det finnes mange ideer, men de forsvinner ofte under høyere utdannelse. Utdanningssystemet kan kanskje ha godt å ha et tettere samarbeid med næringslivet, sier hun til Teknisk Ukeblad.

For dårlig

Herland er et av medlemmene i Norge 2020-gruppen, som mandag lanserte sine synspunkter på hva Norge kan gjøre for å lykkes i framtiden. Hun mener utdanning er noe av det viktigste Norge kan satse på.

– Utdanningen er ikke god nok nå. 80 prosent av nasjonalformuen består av arbeidskraft, derfor er det viktig å levere god utdanning, sier hun.

Les også:

Vil slette ingeniørenes studiegjeld

Slår alarm om ingeniørmangel

– Skolene må få topp moderne utstyr

Trenger innovasjon

Tine Rørvik (bildet under), administrerende direktør i Norner Innovation, er i likhet med Herland opptatt av at innovasjon må stå høyt i framtidens Norge.

Tine Rørvik (bildet under), administrerende direktør i Norner Innovation, er i likhet med Herland opptatt av at innovasjon må stå høyt i framtidens Norge. Foto: Håkon Jacobsen Håkon Jacobsen

– Hvis vi skal klare å opprettholde levestandarden vi har i dag, må vi ligge i front. Med en gang man stopper utvikling, tar det ikke mange år før man er ute av markedet, advarer hun.

Må smelte sammen kunnskap

Rørvik mener teknologer har en viktig rolle i dette.

– I Norge er man enten teknolog eller økonom. Man skulle smeltet dette sammen. Teknologer er ikke risikotakere. De trenger litt mer businesstenking, sier Rørvik til TU.

Stort forbedringspotensial

Opera-gründer Jon von Tetzchner er en av gründerne som har lykkes i Norge. Han sier det er mange ting som kan forbedres for å bedre klimaet for innovatører.

Under innlegget sitt på Norge 2020-gruppens møte mandag pekte han blant annet på at høye kostnader gjør det vanskelig å konkurrere internasjonalt og at høy opsjonsskatt gjør det vanskelig å sikre globale opsjoner.

Han sa også at formuesskatten straffer gründere og at det er liten vilje og kapital i Norge til å konkurrere internasjonalt.

Les også:

Her tjente ingeniørene mest

– Dette er ikke synsing

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.