Den gode, gamle norske spesialiteten for å knytte sammen kommunikasjon i et langt og lite befolket land holder fremdeles stand.
Ceragon i Bergen har satt verdensrekord i overføring av data på radiolinjer. Nå selger selskapet utstyr som overfører opptil 1,6 Gbit/sekund på en radiolinje.
Det Ceragon i Bergen har klart er å modulere radiobølgene med det som kalles QAM 1024. Dette er en teknikk for å modulere digitale signaler inn i radiobølger. Jo høyere QAM-
verdi, desto flere bits kan presses inn i hver Hz.
Den nye modulasjonsteknikken som Ceragon nå har lansert gjør at de kan overføre mer bitrate i de samme frekvensintervallene enn noen konkurrenter.
– På radiolinjer har vi tilgang til en del faste frekvensblokker på 28 MHz i 7 GHz-båndet og på 40 MHz i båndet mellom 11 og 12 GHz. Den nye modulasjonen gjør at vi kan øke bitraten i en 28 MHz-blokk til 225 Mbit/s. Det er en betydelig økning fra 180 Mbit/s i forrige generasjon som var basert på QAM 256. Ved å legge sammen alle kanalene kan de utnyttes som en stor kanal på 1,6 Gbit/s. Det er rundt en dobling på de siste ti årene, sier direktør for porteføljestrategi i Ceragon, Eirik Nesse.
Les også: Ny superdisk om to år
Stort marked
En slik kapasitet er selvfølgelig svært mye mindre enn det som kan oppnås med fiberkabler, men ofte er det nok, og det er mye billigere enn å legge kabel.
Typiske avstander mellom to antenner er 50 km, men mange steder i Norge går man opp til 100 km, og ut til Nordsjøen kan man strekke det til 120 km.
Begrensningen er at disse frekvensene krever fri sikt, og da kommer jordkrumningen inn som en faktor.
Radiolinjer brukes også mot bore- og produksjonsbåter i Nordsjøen. Her benyttes såkalte stabiliserte antenner hvor en gyromekanisme holder antennen innstilt selv om båten ruller i sjøen.
– Vi ser en stor vekst i markedet rundt om i verden etter hvert som svært mange land skal bygge ut mobilnett i lite befolkede områder hvor det er for kostbart å bygge ut med fiber. Afrika ser ut til å bli et stort vekstmarked for norsk radiolinjeteknologi, sier Nesse.
Les også: Spår harddisker på 150 TB
Tror på høyere hastighet
Nesse tror ikke utviklingen stopper med QAM 1024.
– Vi arbeider med neste generasjon på 2048, men det krever at kravet til signal-støyforhold øker med 3 dB. Om en del år har vi nok produkter på QAM 4096. Det vil gi oss en god del høyere hastighet på den samme båndbredden, selv om mergevinsten faller for hvert modulasjonssteg, sier Nesse.
Les også:
Slik får du bedre mottak på hytta