Forskningsrådets Renergiprogram har mottatt hele 80 søknader fra bedrifter som ønsker å forske på fornybar energi, en klar økning i forhold til 2009.
Søknadene om forskningsmidler viser størst interesse for forskningsprosjekter innen offshore vindkraft.
Søkervolumet øker
Hele 21 søknader dreier seg om vindkraft til havs, mens ni dreier seg om solenergi, fem om hydrogen, åtte om bølgekraft, tre om biodrivstoff og tre om geovarme.
Øvrige søknader er knyttet til energisystem, energibruk og energimarked.
– Også i fjor var søkermengden god, og det er gledelig at vi får en såpass bred søkning. Bedriftene søker innenfor alle temaområdene våre, med en klar konstellasjon på vindkraft. Vi opplevde samme søkerprofil i fjor, men ser at volumet øker. Det viser at næringslivet har stort fokus på fornybar energi og ser muligheter, sier Fridtjof Unanser, avdelingsdirektør for energi og petroleum i Forskningsrådet til Teknisk Ukeblad.
Høy kvalitet
Unander forteller at mange av søknadene dreier seg om forskning på komponenter og energisystem.
Tildelingene offentliggjøres 10. desember.
– Jeg kan ikke si noe om tildelingen, men søknadene i fjor holdt en høy kvalitet, og vi håper å se tilsvarende kvalitet på årets søknader, sier Unander.
Nye løsninger
Forskningsrådet har de tre siste årene hatt en økt satsing på fornybar energi. Målet er at nye løsninger blir introdusert i markedet og gir verdiskapning.
Totalt søker næringslivet om drøye 516 millioner kroner fra Renergiprogrammet for de neste tre årene.
Søknadene vurderes av eksterne eksperter før programstyret i RENERGI endelig avgjør hvilke prosjekter som får innvilget støtte.
Tett samarbeid
– Vi ser at den norske modellen med tett samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og forskningssektor fungerer svært godt, sier Unander.
RENERGI er ett av syv store forskningsprogrammer i Forskningsrådet, og utvikler kunnskap om miljøvennlig energi.
Programmet ble etablert i 2004, og har tildelt midler til over 400 forskningsprosjekter i regi av en rekke forskningsinstitusjoner og bedrifter.