KRAFT

– Norske ingeniører kan for lite om solenergi

Generelt lavt kunnskapsnivå, mener Norsk Solenergiforening.

– Det er lite praktisk erfaring innen solfangere og solceller. Det er få anlegg i Norge, og ved nye prosjekter må man gjerne begynne med å lære opp de som skal gjøre jobben, forteller Åse Lekang Sørensen i Norsk Solenergiforening.
– Det er lite praktisk erfaring innen solfangere og solceller. Det er få anlegg i Norge, og ved nye prosjekter må man gjerne begynne med å lære opp de som skal gjøre jobben, forteller Åse Lekang Sørensen i Norsk Solenergiforening. Bilde: Colourbox
22. nov. 2013 - 13:00

Potensialet for solenergi i Norge var tema på en workshop arrangert av IFE (Institutt for Energiteknikk) Og OREEC (Oslo Renewable Energy and Environment Cluster) denne uken.

Teknisk Ukeblad skrev da om en oppløftende utredning om solinnstrålingen i Norge, som ble lagt frem på samme arrangement.

Tallene viser at det ikke er noe å si på de naturlige forutsetningene for utbygging av solenergi. Men kompetansen blant fagfolk er det verre med.

Les også: – Solkraftforskning brukes som unnskyldning for å ikke gjøre noe

Lite praktisk erfaring

På workshopen presenterte Åse Lekang Sørensen, generalsekretær i Norsk Solenergiforening, sin utredning om kompetansenivået innen solenergi blant ingeniører, arkitekter, rådgivere og fagarbeidere.

Sørensen la frem en lang rekke områder hvor kompetansen er lav. Kompetansemangelen ligger blant annet i planlegging, bygging, drift og vedlikehold av solcelle- og solfangeranlegg.

– Det er lite praktisk erfaring innen solfangere og solceller. Det er få anlegg i Norge, og ved nye prosjekter må man gjerne begynne med å lære opp de som skal gjøre jobben. Ved prosjekter langt unna de store byene er det ofte et problem å finne folk med erfaring.

Sørensen forteller at det ofte er lite solenergiinnhold i relevante utdanninger.

– Det er lite fokus på sol i utdanningene. Når det gjelder utdanning på ingeniørstadiet har vi ikke kommet så fryktelig langt i Norge.

Les også: Hydrogen fra tysk vindkraft kjøres inn i gassnettet

Blir ikke vurdert

Sørensen peker på at lavt kunnskapsnivå gjør at fornybare løsninger ofte ikke blir vurdert på beslutningsiden.

– Det generelt lave kunnskapsnivået på solvarme og solstrøm og kombinasjonssystemer blant ingeniører og rådgivere, fører til at slike løsninger blir ofte ikke vurdert i byggeprosjekter. Ingeniørene som skal bestemme varme- eller strømløsningen tenker rett og slett ikke på det. Det finnes en del rådgivende ingeniører som kan mye, men jevnt over er det lavt, sier Sørensen.

Blant håndtverkerne har man de samme problemene. De har for lite kunnskap om installasjon og vedlikehold, ifølge Sørensen.

Det finnes i dag ikke kompetansemål knyttet til fornybare løsninger i elektriker- og rørleggerutdanningene.

Les også: Bygger Norges første plusshus - med 1550 m2 solceller

Enig

Knut Christensen, direktør for organisasjon og kompetanse i Norsk Teknologi, og er enig i at kompetansenivået er lavt. Han påpeker at det er naturlig i Norge.

– Vi er i et land hvor det er mye vann og mye vind, det er klart at hovedvekten av kompetansen er innenfor vann- og vindkraft. På NTNU har man et fagmiljø for solenergi, mens i høyskolesystemet har man nok ikke fokusert mye på dette med solenergi foreløpig. På tekniske fagskoler og på fagutdanningene er det også lite av det, sier Christensen.

Han er glad for at det fokuseres på området.

– All kompetansevekst er positivt. Vi hilser alle nye linjer som kan høyne kompetansen velkommen.

Lyspunkter

Åse Sørensen var også opptatt av å fremheve de positive prosjektene som faktisk finnes, for eksempel på videregående nivå.

Sørensen fortalte blant annet om passivhusbygging på Blakstad VGS, og fordypning i solfangerteknologi ved Hvam VGS.

– Jeg har veldig tro på tett samarbeid mellom institusjoner på alle utdanningsnivåer, og at elever får jobbe tett på konkrete byggeprosjekter. Det finnes flere ambisiøse prosjekter i dag, sier Sørensen.

På workshopen la fagfolk hodene sammen for å finne ut hvordan kompetansenivået kan heves.

–  Det ble snakket om generell økning av bevisstheten, ikke bare hos fagfolk, men hos media, politikere og folk flest. Da vil man skape interesse for å få til mer.

Les også:

Bytter ut kull og diesel med solceller på Svalbard

Smartere varmepumper skal få ned strømregningen

Nytt vindu kan generere strøm  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.