KRAFT

Norske kjeler tar unna kraftoverskudd i Tyskland

Flekkefjord-selskap bedrer strømkvaliteten i det tyske nettet.

Overskuddsstrøm fra tyske solkraftverk og vindmøller brukes til å lage damp i to 20 MW elektodekjeler i en industripark like ved Frankfurt lufthavn.
Overskuddsstrøm fra tyske solkraftverk og vindmøller brukes til å lage damp i to 20 MW elektodekjeler i en industripark like ved Frankfurt lufthavn. Bilde: Parat Halvorsen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
10. nov. 2014 - 14:14

Forskere ved Fraunhofer IWES har funnet ut at fornybar kraft kan dekke hele Tysklands strømbehov uten at det går ut over frekvens- og spenningskvaliteten i nettet. Det forutsetter imidlertid nye løsninger for å skaffe regulerkraft til veie, siden sol- og vindkraftproduksjonen er vanskelig å forutsi.

Selskapet Parat Halvorsen, med hovedkontor og produksjon i Flekkefjord, leverer allerede i dag høyspent-elektrodekjeler som tar unna overskuddskraft i Tyskland når det blåser mer enn beregnet.

– Det som er spesielt med kjelen vår er at den har veldig stor kapasitet i forhold til størrelsen, og at den er rask. Det er ikke noe det tyske markedet har kjent til før vi kom med den, siden elektrokjeler ikke har vært noe tema utenfor Norden, sier selskapets salgssjef Martin Løvland.

Han er sivilingeniør og har tidligere jobbet ti år på Sintef med å forske på varmeteknikk.

Les også: Denne sykkelveien produserer strøm

Skyver ut kull og gass

Bakgrunnen er at det å bruke en så høyverdig energiform som elektrisitet til å lage varme fram til nå ikke har lønt seg på grunn av høye kraftpriser. Norge og Norden har som kjent tradisjonelt hatt langt billigere kraft.

Men i Tyskland blir de stadig mer avhengige av å ta unna mye kraft på kort varsel. Da synker prisene mot null og de kan også bli negative, altså at man får betalt for å bruke strøm. Man hadde kunnet løse mye av problemet med å skru ned vindkraftproduksjonen ved å vri på bladene.

– Men det er jo veldig lite miljøvennlig å stoppe møllene istedenfor å utnytte strømmen til å lage varme på steder hvor det ellers ville blitt brukt kull og gass, sier Løvland.

Det er dette som er bakgrunnen for den økende interessen Parat har sett i det tyske markedet.

Les også: Sverige vil øke fornybarsatsingen, men trenger norsk hjelp

30.000 kubikkmeter

I de siste to årene har Parat levert seks kjeler i Tyskland. Den siste leveransen var på 2x20 MW, og ble levert for dampproduksjon til en stor industripark i Frankfurt. Parken har et kontinuerlig varmebehov på 100 MW. Når det blir overskuddskraft i nettet, aktiveres kjelene og damp pumpes inn i nettet. Samtidig stenges produksjonen av damp fra gass- og kullfyrte kjeler tilsvarende ned.

Til Nürnberg har selskapet levert to kjeler på 25 MW hver. Disse leverer varmtvann til fjernvarmenettet via en 70 meter høy varmetank på 33.000 kubikkmeter og leverer samtidig regulerkrafttjenester til kraftnettet.

Selskapet har også nylig satt i drift 2x10 MW for et nytt selskap i München som ser mulighetene i reguleringsmarkedet. Disse gjør avtaler om tilknytning med store energiforbrukere og leverer reguleringsenergien til bedriftens damp- eller varmtvannsnett.

Les også: EU vil vedta nye fornybar- og enøk-mål, stikk i strid med norske advarsler

30 sekunders varsel

Parat har dessuten levert til ni ulike prosjekter i Danmark med en samlet kapasitet på 170 MW. Det er Energinet.dk som styrer pådraget på alle kjelene.

– Det var i Danmark behovet for raske kjeler i kraftsystemet oppsto først.  I 2010 hadde de nesten en liten krise på grunn av ubalanse i nettet som følge av all den nye vindkraften. De måtte endre regelverket å tillate bruk av strøm til å lage varme og veldig hurtig få på plass 200 MW primærregulering, sier Løvland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

For å kunne fungere som primærregulering i Danmark, må kjelene nemlig komme opp i full kapasitet i løpet av 30 sekunder.

– Det er veldig hurtig for en stor kjel. Det er dette som er den store forskjellen fra de tradisjonelle norske kjelene vi har levert i en årrekke. Vi har utviklet nivåpådraget på elektrodene ved å forbedre styringssystemet, sier Løvland.

Kjelene i Tyskland leverer enn så lenge kun til sekundærregulering, hvor produsentene har fire minutter på seg til å komme opp i fullt pådrag. Men kundene ønsket ifølge Løvland likevel kjelene levert med mulighet for senere å kunne stille dem om til en reaksjonstid på 30 sekunder, i tilfelle markedet endrer seg i fremtiden.

Les også:

Se tilstanden til Sellafield-kjernekraftverket  

Varmepumpeforeningen vil fjerne fritak for elavgift i nord

Lien trosser KrF-kritikk: Vil ikke endre spenningen på Sverdrup  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.