OLJE OG GASS

Norske leverandører sikrer Ghanas andre oljeutbygging

Riggen Eirik Raude gjorde ett av funnene som nå gjør at TEN-prosjektet utenfor Ghana er underveis. Foto: Flickr/Creative Commons
Riggen Eirik Raude gjorde ett av funnene som nå gjør at TEN-prosjektet utenfor Ghana er underveis. Foto: Flickr/Creative Commons Bilde: Flickr/El coleccionista de instantes
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
18. mars 2014 - 14:56

Ghanas andre olje- og gassprosjekt er underveis, og for øyeblikket er det en norsk aktør som er i sving i Sørøst-Asia med plattformdekket til TEN-utbyggingen.

Norge har i det hele tatt vært svært aktive i Ghanas spede start som olje- og gassprodusent.

Det var på omkring 1100 meters vanndyp, og videre 3593 meter ned i bergartene utenfor kysten av Ghana at den Ocean Rig-eide riggen Eirik Raude gjorde et betydelig funn av gass og kondensat i mars 2009.

Fem ganger så stort område som Sverdrup

Prospektet som ble boret het Tweneboa 1 – og nå går det mot at Ghanas andre kommersielle olje- og gassprosjekt blir realisert, like i nærheten av Jubilee-feltet som allerede produserer olje.

Det er Tullow Oil Ghana som er operatør for området.

TEN-området strekker seg over vanvittige 800 kvadratkilometer. Til sammenligning har Statoil blant annet uttrykt at noe av den store utfordringen ved Johan Sverdrup-utbyggingen er at den strekker seg over et område på 180 kvadratkilometer.

I januar 2011 ble det gjort ytterligere et funn, denne gangen i Tweneboa 2. Et halvt år etter ble det boret en brønn på Enyenra-feltet i nærheten og lett olje av god kvalitet ble funnet.

Samtidig ble det gjennom et sidesteg funnet en forlengelse av det samme reservoaret, samt to separate gass/kondensat-reservoar.

Mot slutten av 2010, på 1600 meters dyp, sørøst for det andre Tweneboa-funnet, blir gass-/kondensat-funnet Ntomme gjort.

Disse tre områdene – Tweneboa, Enyenra og Ntomme – har nå blitt slått sammen til ett prosjekt, og går under kallenavnet TEN, og forventer ifølge operatør Tullow Oil første olje i løpet av 2016.

Les også: Aibel-direktør lei av norsk Asia-sutring

Her konstrueres Jubilee-FPSO-en i Singapore, som er den første enheten til å produsere olje og gass kommersielt offshore i Ghana. TEN-prosjektet får en lignende FPSO, og kommer i produksjon i 2016. Foto: Tullow Oil.
Her konstrueres Jubilee-FPSO-en i Singapore, som er den første enheten til å produsere olje og gass kommersielt offshore i Ghana. TEN-prosjektet får en lignende FPSO, og kommer i produksjon i 2016. Foto: Tullow Oil.

Aibel med 9400 tonn

14. februar i år, annonserer det norske selskapet Aibel fra sitt kontor i Stavanger, at deres datterselskap i Thailand har signert kontrakt med Modec til TEN-prosjektet.

Første stål skulle kuttes sent i april, men har nå kommet i gang raskere enn planlagt, allerede én måned etter at kontrakten ble offentliggjort.

Aibels jobb inkluderer syv moduler med en totalvekt på 9400 tonn.

– Modulene skal transporteres fra Aibels verft i Thailand til Singapore, hvor de skal bli integrert på den flytende produksjonsenheten (FPSO). Deretter skal den installeres offshore Ghana, opplyste Aibel forrige måned.

FPSO-en som bygges ved Jurong-verftet i Singapore, skal bli 340 meter lang, og omkring 56 meter bred, og blir Ghanas andre FPSO, etter den sammenlignbare Kwame Nkrumah som for øyeblikket produserer olje på TEN-feltets nabo, Jubilee.

Les også: Slik vil Rederiforbundet rekruttere 3000 nye riggansatte

Norsk innhold

Også på Jubilee-feltet var det plass til norske leverandører.

Blant annet var Subsea 7 involvert i prosjektet, og i 2011 var også daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og nærings- og handelsminister Trond Giske på besøk under boringen.

Ifølge Dagbladet var en tredjedel av verdiskapningen på Jubilee-feltet fra norske leverandører, og mer enn 30 prosent av teknologi og service-tjenester til «Eirik Raude», er levert av norske selskap.

– Norges hjelp har vært uvurderlig, sa visepresident i landet, John Mahama til Dagbladet i 2011.

Tidligere Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og nærings- og handelsminister Trond Giske besøkte oljeplattformen Eirik Raude i Ghana. Her viser Charlie Moore fra Tullow Oil hva som skjer ombord. Foto: Utenriksdepartementet. Utenriksdepartementet
Les også:

I 1986 ble oljeprisen halvert etter «supplysjokk». Nå skjer det igjen

Kutter ingeniører hos Aibel

Her er verdens største offshore-anlegg for høyspent likestrøm  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.