Selskapet har søkt om å få bore i North Uist-feltet 13 mil nordvest av Shetland, og har selv beregnet at et utslipp fra brønnen kan føre til en enorm oljekatastrofe.
– Det er positivt at BP lager en slik analyse som viser det verst tenkelige scenariet. Det manglet i forbindelse med det store utslippet i Mexico. Det var også det vi følte ikke var gjort grundig nok i Vesterålen og Lofoten, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til NTB.
Miljøstiftelsen Bellona er lite begeistret for BPs planer.
– Vi er klar over dette scenariet og ser ikke med blide øyne på at BP ønsker å bore brønnen til tross for at risikoanalysen viser at et utslipp vil få katastrofale følger, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.
10,5 millioner fat
Selskapet har sendt sin søknad til britiske myndigheter og ber om få starte boringen tidlig neste år. I den forbindelse har BP laget et scenario for hva som kan skje dersom det blir et utslipp.
Flere britiske medier tok fatt i saken onsdag, blant dem avisa The Independent, TV-kanalen BBC og nyhetsbyrået Press Association.
Scenariet viser at utslippet kan bli dobbelt så stort som etter BPs Deepweater Horizon-eksplosjon i Mexicogolfen i 2010.
Der var utslippet på 4,9 millioner fat olje, mens BP beregner at utslippet fra brønnen som er planlagt boret på North Uist-feltet kan bli så stort som 10,5 millioner fat olje. Dersom dette skulle skje, vil norskekysten bli rammet fra Stavanger i sør til Tromsø i nord.
– Gå gjennom rapporten
Solheim oppfordrer alle norske myndigheter som arbeider med bekjempelse av oljesøl om å gå gjennom materialet som BP har lagt fram.
– Så vil det blant annet være havstrømmer og når på året et eventuelt utslipp skjer som vil påvirke hvilke konsekvenser det kan få for Norge. Men det er ikke tvil om at dette vil få konsekvenser for oss dersom det blir et utslipp, sier statsråden.
Miljøvernministeren synes det er positivt at oljeselskapene selv lager slike analyser.
– Vi har tett kontakt med britiske myndigheter og er ikke i tvil om at de har de høyeste standarder på dette området. Samtidig er ingen standard så høy at ikke det verst tenkelige kan skje. Det hender heldigvis ikke ofte, men vi må ha beredskap for det og vi vil absolutt vurdere alt materialet britene legger fram om dette, sier Erik Solheim.