OLJE OG GASS

Norske oljemyndigheter mener plugging kan hindre verdiskapning

Forbundsleder: Det er til å le av.

Transocean Spitsbergen er en av riggene som ligger i opplag for tiden.
Transocean Spitsbergen er en av riggene som ligger i opplag for tiden. Bilde: Anonymous
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
23. nov. 2015 - 08:53

En rekke fagforeninger og enkeltpersoner har den siste tiden henvendt seg til norske myndigheter der de ber om at man tvinger oljeselskapene til å plugge brønner på sokkelen. Dette har blitt omtalt som det kjedeligste et oljeselskap kan gjøre, rett og slett fordi det kun koster penger, mens det ikke er noe lønnsomhet knyttet til det.

Årsaken er at mange mener dette vil opprettholde riggaktivitet som igjen vil være med på å sysselsette arbeidere som står i fare for å miste jobben.

I dag går Oljedirektoratet ut med en advarsel mot nettopp dette. Årsaken: Brønnplugging kan hindre verdiskapning, ifølge OD.

Sjekk det voldsomme regnestykket: Det kan ta 15 rigger 40 år å plugge alle brønnene på sokkelen

Skeptisk

– Gjenbruk av brønner på norsk sokkel kan være god butikk. Derfor er Oljedirektoratet (OD) skeptisk til forslag om å plugge brønner som tiltak for å holde borerigger i aktivitet, heter det i meldingen.

OD underbygger dette med at de som ressursforvalter er opptatt av at næringen bruker ledig riggkapasitet til å bore nye lønnsomme brønner og vurderer gjenbruk av eksisterende brønner for å unngå fallende produksjon på eksisterende felt.

– Det er flere metoder for gjenbruk som benyttes for å produsere gjenværende ressurser, der er det viktig at beslutninger om eventuell plugging er veloverveide og langsiktige, heter det i meldingen.

De skriver videre at de er pådrivere for at rettighetshaverne skal utnytte disse muligheten til økt utvinning på feltene.

– Det er viktig at de store investeringene en brønn representerer, blir utnyttet så lenge det er lønnsomt i et langsiktig perspektiv, heter det.

1 uke overtid i Nordsjøen: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Forbundsleder i Industri Energi mener utspillet til OD er til å le av. Han lar seg provosere.
Forbundsleder i Industri Energi mener utspillet til OD er til å le av. Han lar seg provosere.

Sande: – Det er til å le av

Blant dem som har ønsket at oljeselskapene skal sette i gang plugging av brønner, er forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande.

Han er ikke spesielt imponert over Oljedirektoratets melding i dag.

– Det virker som om Oljedirektoratet lever i en verden for seg selv, når de sier at den ledige riggkapasitetet skal brukes til å bore lønnsomme brønner. Det er nesten bare til å le av at de sier dette.  Det kryr av rigger som ligger i opplag, sier Sande.

– For et par år siden var årsaken til at man ikke plugget brønner at riggkapasiteten var for dårlig. Den situasjonen er helt annerledes nå, sier han.

Han legger ikke skjul på at han blir provosert av utspillet.

– Det virker ikke som at de har fått med seg nedturen i oljebransjen og at det er kø av rigger i opplag, mens sysselsettingen holder på å nå nye lavmål. Vi leter med lys og lykte for at det skal bli lettere for folk.

Han sier for øvrig at Industri Energi er enig i at det ikke er vits i å plugge brønner som skal brukes senere.

– Men vi leter etter det mellomrommet mellom brønner som mest sannsynlig aldri mer blir brukt og de som er nødvendig for å produsere. Vi har ikke sagt at alle brønner skal plugges her og nå. Poenget er at ressonementet ikke må dras for langt, sier Sande.

2200 brønnbaner i bruk

ODs tall, som de presenterer i pressemeldingen, viser at det er om lag 2200 brønnbaner i bruk på produserende felt. Brønnene brukes til produksjon av olje og gass eller til injeksjon av vann og gass for å drenere reservoarene på best mulig måte.

– OD har, basert på innrapporterte tall, estimert at det skal plugges om lag 40 – 50 brønner per år de nærmeste årene. De fleste av disse brønnene plugges fra faste innretninger. Tallene endrer seg fortløpende etter hvert som nye brønner bores og andre plugges. Det er rettighetshaverne på de ulike feltene som forvalter brønnene og har oversikten på sine felt, skriver direktoratet.

Bli med inn: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.