OLJE OG GASS

Norske Shell-avdelinger kutter: Sluttpakker vil være klare i april

– Overtallighet vil bli søkt løst med frivillige ordninger.

Det er kun de avdelingene av Norske Shell som jobber direkte med drift og vedlikehold av Draugen (bildet) og Ormen Lange som går klar av kostnadskuttene i selskapet.
Det er kun de avdelingene av Norske Shell som jobber direkte med drift og vedlikehold av Draugen (bildet) og Ormen Lange som går klar av kostnadskuttene i selskapet. Bilde: Norske Shell
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. feb. 2015 - 08:21

De dårlige tidene i oljebransjen har også nådd oljeselskapet A/S Norske Shell. De har siden våren i fjor jobbet for å «tilpasse organisasjonen til fremtidige oppgaver».

Dette bekrefter kommunikasjonssjef i Shell, Terje Jonassen for Teknisk Ukeblad.

Tilpasningen betyr blant annet at det arbeides med reduksjon i driftskostnader, og gjelder områder av Shell som ikke er direkte knyttet til drift og vedlikehold av Draugen og Ormen Lange.

Les også: Her snur oljenedgangen for Norge

30 prosents reduksjon

Dette ble de ansatte informert om på et allmøte torsdag 12. februar og Teknisk Ukeblad har mottatt tips om at så mye som 30 prosent av staben skal reduseres.

Ifølge Jonassen er dette ikke helt presist.

–Aktuelle avdelinger har blitt bedt om å gi innspill på hvordan de kan gjennomføre en kostnadsreduksjon i størrelsesorden 30 prosent, skriver Jonassen i en epost til Teknisk Ukeblad.

– Det betyr imidlertid ikke at vi skal redusere antall ansatte med 30 prosent. Vi må redusere noe, men hvor mange årsverk det blir, vil først være klart i løpet av året, understreker Jonassen.

Les også: Advokater holder nedbemanningskurs på oljemesse

Ikke alle kan få sluttpakker

Av tipset Teknisk Ukeblad mottok, gikk det også frem at det ville bli tilbudt sluttpakker med opp til 30 måneders etterlønn for seniorene og som vil varierer med hvor lenge man har vært ansatt.

Dette avviser Jonassen og sier at det ikke foreligger noen ferdigsydde pakker ennå.

– Overtallighet vil bli søkt løst med frivillige ordninger som sluttpakker og tidligpensjon. Men hva dette vil innebære blir først klart i løpet av april, skriver Jonassen.

Han sier videre at ikke alle som søker om sluttpakker nødvendigvis vil få det.

– Vi vil så langt som mulig søke å løse eventuell overtallighet ved frivillige ordninger. Både tidligpensjon og sluttpakker er virkemidler vi har til rådighet, men det er ikke automatikk i at alle som ønsker det vil få tilbud om slike ordninger.

– Vi skal også sikre at vi har rett kompetanse og er konkurransedyktige fremover, ifølge Jonassen.

Les også: Frykter nedturen blir permanent

Kan søke jobber internasjonalt

Shell kommer for øvrig til å opprettholde sine rekrutteringsprogrammer som er rettet mot nyutdannede. I tillegg er det enkelte avdelinger som også trenger folk.

– Vi søker i disse dager etter flere spesialister til leteavdelingen vår. I tillegg er det slik at mange i Shell har muligheten til å søke på jobber i andre deler av virksomheten internasjonalt, heter det.

Les også: Her er flest ingeniører sagt opp det siste året

Innkjøpskostnader

Shell opplyser om at tiltak er nødvendige i en situasjon der produksjonen fra selskapets olje- og gassfelt i Norge er fallende, mens de underliggende kostnadene har fortsatt å øke år for år.

– I likhet med resten av industrien opplever også vi en generell økning i kostnader. Hensikten med endringene som nå skal gjennomføres er å sikre at selskapet får en optimal organisasjon for å løse sine oppgaver fremover, ifølge Shell.

– Mye vil komme i form av reduserte kostnader ved innkjøp, peker selskapet på videre.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.