– Jeg er glad for at vi har en løsning som ivaretar interessene til konkurranseutsatt norsk industri, sa energiminister Ola Borten Moe (Sp) på en pressekonferanse i dag der han presenterte regjeringens forslag til lov om elsertifikater som nå sendes til Stortinget.
Moe lovet at det nå vil bli like vilkår for den kraftkrevende industrien i Norge og Sverige. I forslaget OED sendte på høring, lå det an til at Norske Skog og Yara måtte betale for elsertifikater, noe de ville sluppet hvis fabrikken lå i Sverige. Ifølge Norske Skog ville det ført til ekstrakostnader for opptil 3 milliarder kroner og at alle selskapets fabrikker i Norge ville bli lagt ned.
Les også: – Norske Skog må slippe elsertifikatene
Les også: Krever sertifikat-unntak
Les også: Elsertifikatene kan knekke Norske Skog
Fornøyd
Norske Skogs styreleder Eivind Reiten er svært fornøyd.
– Dette er løst på en elegant måte, det er godt politisk håndtert. Dette betyr at konkurransekraften mellom de Norge og Sverige ikke forrykkes. Statsråden har til de grader forstått industriens utfordring, sier Reiten til Teknisk Ukeblad.
Problemet for Norske Skog var at unntak for elsertifikatplikten kun gjaldt selskaper som var unntatt fra elavgift. Norske Skog betaler for tiden ikke elavgift, men det er betinget av at bedriften deltar i et program for energieffektivisering.
Les også: Vil ikke presse ut industrien
Slipper
I lovforslaget som nå sendes til Stortinget heter det at “kraftforbruk i energiintensive foretak i treforedlingsindustrien som kan få avgiftsfritak gjennom deltagelse i program for energieffektivisering, regnes ikke som beregningsrelevant”.
Videre presiseres det at et eventuelt senere bortfall av avgiftsfritaket i bestemmelsene om elavgift ikke medfører at elsertifikatplikt. Dermed er den kraftintensive industrien sikret at de slipper å betale for sertifikatene, selv om programmet for energieffektivisering og unntaket fra elavgiften endres.
Yara fornøyd
Yara har vurderet en investering på 200 millioner kroner til vedlikehold og oppgradering av fabrikken i Glomfjord, men trengte en avklaring rundt elsertifikatordningen før de kunne sette i gang investeringsprogrammet. Nå er saken løst.
– Det er veldig positivt at regjeringen utvider unntaket fra sertifikatplikten til også å gjelde flere selskaper i den kraftintensive industrien inkludert Yara. Slik saken ligger nå, er det ingen grunn til å stoppe investeringen i Glomfjord, sier Yaras informasjonssjef Bernhard Stormyr til Teknisk Ukeblad.