KARRIERE

– Norske studenter bør internasjonaliseres

BI-rektoren mener for mange studerer i gamlelandet.

Rektor Tom Colbjørnsen sier at utenlandske studenter på utveksling i Norge er en stor ressurs. Norske studenter som ikke drar på utveksling kan i større grad bli internasjonalisert gjennom kontakt med sine utenlandske medstudenter. FOTO: Scanpix
Rektor Tom Colbjørnsen sier at utenlandske studenter på utveksling i Norge er en stor ressurs. Norske studenter som ikke drar på utveksling kan i større grad bli internasjonalisert gjennom kontakt med sine utenlandske medstudenter. FOTO: Scanpix Bilde: Solum, Stian Lysberg
8. aug. 2012 - 15:27
Vis mer

Tom Colbjørnsen, rektor ved BI i Oslo, mener at norske studenter som ikke drar på utveksling likevel bør internasjonaliseres. I Norge.

–  Professor Pankal Ghemawat ved IESE Business School i Barcelona har estimert at bare to prosent av verdens studenter drar til utlandet på utveksling. Når det gjelder Norge er det så mange som 85 prosent av norske studenter som tar tar hele studiet sitt i Norge, skriver Colbjørnsen på sin rektorblogg

Les også: Nå kan du starte ingeniørstudiet på Bali

Fortsatt få som drar i Norge

Ifølge ham er det fortsatt svært mange som ikke reiser til utlandet på utveksling.

Han mener at det ikke er tvil om at internasjonale forhold blir viktigere. Ikke bare for næringslivet, men også for studier.

Derfor bør norske studenter som blir i Norge internasjonaliseres innenfor Norges grenser, mener BI-rektoren.

Les også: Her plukkes de beste it-hodene Lettest å få seg jobb i India

Bytte av studenter

Colbjørnsen beskriver internasjonalisering av norske studenter som innveksling.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Innveksling er det motsatte av utveksling. Utenlandske studenter på innveksling i Norge kommer fra ulike universiteter i verden, og samme antall norske studenter blir sendt på utveksling til de samme universitetene.

Les også: Her er årets superstudier

Flere studier på engelsk

Colbjørnsen påpeker at et godt tilbud av kurs på engelsk er en av suksesskriteriene i internasjonaliseringen av studenter i Norge.

– Alle våre master of science går på engelsk, og vi har tre engelskspråklige bachelorstudier. Dessuten øker vi tilbudet av engelskspråklige kurs på bachelor.

Les også:

Lettest å få seg jobb i India  

Her er Norges beste studentbedrifter  

Får nye impulser

Colbjørnsen sier at utenlandske studenter er en stor ressurs, og bidrar til et mer internasjonalt læringsmiljø på norske campuser:

– Som jeg skriver i bloggen blir de fleste studenter i hjemlandet under studiet. Derfor vil kontakten de får med utenlandske innvekslingsstudenter kunne gi internasjonale impulser og nye perspektiver, sammenlignet med om det bare var norske studenter i klassen.

Les også: Vil sende studenter til Japan

Bologna-avtale

– Ifølge en tilstandsrapport fra Kunnskapsdepartementet er antallet som reiser ut av Norge på utveksling høyere. Hele 23 prosent av norske studenter tar deler av sin grad i utlandet, sier Kristin Solheim, avdelingsdirektør i Senter for internasjonalisering av utdanning.

Hun henviser til Bologna-avtalen, hvor Norge og en rekke andre europeiske land har forpliktet seg til å jobbe for økt mobilitet av studenter og fagpersoner mellom høyere utdanningsinstitusjoner.

– Ifølge den avtalen har vi et mål å om at andelen studenter på utveksling innen 2020 skal være på 20 prosent, sier Solheim.

Les også: Her kjemper de om noen av landets mest ettertraktede studieplasser

Positivt med mer kontakt

– Når det gjelder norske studenter som blir i Norge, så synes vi i Siu at det er svært positivt med mer kontakt og flere tiltak for internasjonalisering mellom utenlandske og norske studenter.

Ifølge Solheim gjør norske høyskoler og universiteter en god innsats på det området.

– Noen eksempler på det er flere fagtilbud på engelsk og større fokus på integrering. Ikke minst legger enkelte studiesteder mer til rette for utveksling.

Erasmusprogrammet gir mulighet for at også ansatte ved universiteter og høgskoler kan dra på utveksling, noe som kommer norske studenter til gode, mener Solheim.

Les også: – De dyktigste drar sin vei

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.