Stavanger-selskapet Visuray har nå gjennomført sin første nedihulls røntgen-operasjon. Kameraet VR90 bruker røntgenteknologi til å ta bilder nede i oljebrønner for å identifisere tilstanden i brønnen.
Selskapet kjenner ikke til noen andre som har tatt i bruk røntgenteknologi i oljebrønner offshore tidligere.
Røntgenstrålene gjør at de kan ta bilder gjennom alle slags væsker og sand, noe vanlige optiske kameraer, som vanligvis brukes, ikke får til.
- Les også: 50 år med oljeboring i Norge
Sjekket ventil
Operasjonen ble gjennomført på en av Statoils brønner på norsk sokkel.
Målet med operasjonen var å sjekke tilstanden til en sikkerhetsventil i brønnen, slik at oljeselskapet skal kunne planlegge fremtidig vedlikeholdsarbeid.
Teknologien lyktes i å gjennomføre flere målinger og samle inn en rekke data fra brønnen. Resultatene viste at VR90 klarer å fremskaffe nøyaktige røntgenbilder i væske som i utgangspunktet ikke er gjennomsiktig, i en offshoreoperasjon.
– Etter det vi kjenner til er dette første gangen at et røntgenverktøy har blitt tatt i bruk i en oljebrønn offshore. Arbeidet ble gjennomført på en sikker og problemfri måte, sier Sergey Feoktistov, som er selskapets salgsdirektør for Europa, i en pressemelding.
180.000 volt
Teknologien fungerer ved at fotoner skytes ut av en kilde og reflekteres tilbake til detektorer, såkalt backscattering.
Røntgenstrålene skal gi høyoppløselige bilder, og ved å bruke 180.000 volt får de omkring samme kvalitet som brukes til å lyse gjennom håndbagasje i sikkerhetskontrollen på flyplasser.
Dataene prosesseres kontinuerlig, slik at du får se bilder i sanntid, og bildene har en nøyaktighet på 0,1 millimeter.
Det gir tetthetsbilder av det som befinner seg inne i oljerørene, på samme måte som når du tar røntgenbilde av tennene hos tannlegen.
Årsaken til at røntgenteknologi ikke er tatt i bruk i oljebrønner tidligere er utfordringer knyttet til å generere høyspenning nede i hullet på en kontrollert måte.