NTNU ble valgt foran Berkeley

Skal avholde prestisjetung konferanse.

Bilde: Stein Jarle Olsen
28. feb. 2013 - 07:00

Ises, eller International Student Energy Summit, skal for første gang i historien arrangeres utenfor Canada. Festivalen er av studenter for studenter, og finner sted i Trondheim i juni.

Studentmiljøet

– En gruppe kanadiske studenter som startet konferansen i 2008 eier merkevaren Ises. De utlyser hvert år en konkurranse om hvor neste års festival skal arrangeres. I 2011 sendte vi inn en 30-siders søknad på oppfordring av en professor ved NTNU. Etter mange runder vant vi retten til å arrangere det i Trondheim, sier Anders Kallhovd.

Studentene argumenterte så godt for hvorfor konferansen bør holdes i Trondheim at de utkonkurrerte kjente universiteter som University of Alabama og Berkeley University.

– I søknaden la vi stor vekt på student­miljøet og den unike frivilligheten som finnes her i Trondheim. I tillegg viste vi til at Norge er verdens­ledende når det gjelder energi. Det spilte nok en viktig rolle at mange gode forsk­ningsmiljøer også ligger i Trondheim, sier Alexan­der Hanssen.

Les også: NTNU-studenter kan vinne internasjonal arkitektpris

500 studenter fra 30 land

– Det blir veldig spennende å diskutere frem­tidens energiutfordringer med 500 studenter fra hele verden. Som studenter blir vi ofte neglisjert på slike konferanser, og man føler at man ikke har stor gjennomslagskraft. Det er ikke like mye rom for å komme bort til deltakere og diskutere, sier Hanssen.

Han sier at som studentarrangører er de mye mer uavhengige enn for eksempel næringslivet.

– Vi bestemmer alt innholdet selv, men må i noen grad forholde oss til retningslinjer for merke­varen.

Fokus på energisektorer

Studentene har selv vært på en rekke energikonferanser arrangert av næringslivet og gjort seg opp noen tanker om hva som ikke fungerer.

– Ofte har slike konferanser enten fokus på fossil eller fornybar energi. På Ises ønsker vi å presentere alle energisektorene og la dele­gatene selv ta et standpunkt, sier Hanssen.

– Vi har en god forståelse for vi ikke kan leve av olje og gass for alltid. Men vi forstår også at man ikke bare kan kutte ut all oljeutvinning i dag. Derfor håper vi å kunne møte studenter fra andre land og studieretninger – og snakke om fremtiden, sier Andreas Grav Karlsen.

Ideen om en tverrfaglig debatt kommer fra den kanadiske grunnleggeren av Ises, Kali Taylor. Hun forklarer at festivalen skal være et sted hvor «miljøhippiene møter businessfolk og diskuterer fremtidens bærekraftige samfunn».

– Det var flere elementer som gjorde at valget falt på NTNU. Men det viktigste for Ises var den absolutte forståelsen NTNU og gruppen viste for den komplekse energiindustrien og forpliktelser om å skape et bærekraftig samfunn. Norge er ledende på energi og innovasjon, derfor falt det naturlig å legge Ises til Trondheim, sier Kali Taylor til Teknisk Ukeblad.

Les også: Teknologihovedstaden befester sin posisjon

Jobber 50 timer i uka

I begynnelsen jobbet de tre studentene selv med planleggingen, men nå som det bare er noen månede­r til festivalen, har de blitt flere.

– Nå er det 50 studenter fra 14 studieprogram som jobber med festivalen. Vi er en tverrfaglig gruppe med studenter både fra Dragvoll, Gløshaugen og BI: Arbeidsmengden går ikke ned med det første, sier Alexander Hanssen.

– Vi har stort sett jobbet 60–70 timer i uka i tillegg til å skrive masteroppgave. Men det er bare bra. Man blir mer fokusert av å jobbe mye, dessuten har vi det veldig sosialt når vi jobber med Ises, sier Kalhovd.

Se også grunnleggeren av ISES, Kali Taylor snakke på TedTalk om hvordan man kan jobbe sammen for en bærekraftig fremtid.

Les også:

Vil kutte NTNU-studier til to år  

Disse studiene garanterer jobb

Jakter på 800 ingeniørforbilder

Dette er Norges nye supersentre for forskning  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.