NYETEKNOLOGIER

NTNU-studenter lager ny superkjelke

Håper på norsk gull i kjelkehockey.

Det går hardt for seg på isen. Her fra en kjelkehockeykamp mellom Norge og Canada på Hamar i mars.
Det går hardt for seg på isen. Her fra en kjelkehockeykamp mellom Norge og Canada på Hamar i mars. Bilde: Geir Olsen, Scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
2. okt. 2012 - 20:15

NTNU-studentene Peder Kjærnli og Anders Seim håper masteroppgaven deres blir med på å sikre Norge paralympics-gull i Sochi 2014.

Målet er å utvikle en stivere og lettere kjelke for det norske kjelkehockeylandslaget.

Begge er masterstudenter ved Institutt for produktutvikling og materialer på NTNU.

Les også: Her er studentenes drømmejobber

Må tåle taklinger

Problemet med dagens kjelke, er liten stivhet mellom spiller og isen. Et for mykt sete og smal innfesting av setet i kjelken, er noen av de største utfordringene.

Dagens kjelke er også tung. Den veier 6 kilo, målet er å komme ned i 3-4 kilo, gjerne med å ta i bruk karbonfiber eller andre komposittmaterialer.

Målet er å lage en kjelke som er lettere å manøvrere. Stivere konstruksjon og lavere vekt skal gjøre den nye kjelken raskere å svinge og lettere å få opp i fart. Å lage kjelken solid nok til å tåle påkjenningene i taklinger, er også en utfordring.

– Det går hardt for seg under kampene, spillerne smeller i hverandre og i vantet. En stivere kjelke vil bli mer presis og gjøre det lettere å henge med i duellene. Med dagens kjelke henger ikke utøverne med i duellene, forteller Kjærnli.

Denne kjelken bruker de norske utøverne i dag.
Denne kjelken bruker de norske utøverne i dag. Emil Kjærnli

Les også: Denne sykkelen endrer form etter terrenget

Datatesting

Intervjuer med kjelkehockeylandslaget samt omfattende testing av dagens tilgjengelige kjelker, ligger til grunn for arbeidet.

– Vi modellerer kjelkene og kjører tester på de ulike delene, forteller Seim.

Dagens kjelker er datamodellert og testet i Siemens PLM NX. Testene viser at dagens norske kjelke har alt for mye fleksibilitet.

I tillegg tester de utbøying i testrigg i lab. Her har de blant annet bruk et proreflex-system, som går ut på å feste reflektorer på kjelken og kjøre en bøyetest  mens prosessen blir filmet av ni kameraer.

Les også: Lag ditt eget sykkelfelt med laser

Rumpescanning

Studentene skal teste om det er en fordel med formstøpte seter på kjelken. Dersom det er tilfelle, er planen å 3d-scanne utøvernes bakender som en del av prosjektet. Deretter skal de frese ut former og støpe nye seter til kjelkene.

– Dagens kjelke kan sammenliknes med å ha på seg en for stor sko. Vi ser for eksempel hvordan man i dag bruker formstøpte såler i de fleste idretter, forteller de.

De holder på å utvikle flere konsepter for innfesting av setet på kjelkene som skal testes i NX, i lab og på isen. Anders Seim tror en løsning i karbon, vil være stivest.

Anders Seim og Peder Kjærnli monterer en kjelke i en testigg på laben til NTNU.
De holder på å utvikle flere konsepter for innfesting av setet på kjelkene som skal testes i NX, i lab og på isen. Anders Seim tror en løsning i karbon, vil være stivest.Anders Seim og Peder Kjærnli monterer en kjelke i en testigg på laben til NTNU. Emli Kjærnli

– Målet er gull

De samarbeider med landslagskaptein Stig Tore Svee og resten av det norske kjelkehockeylandslaget, samt Olympiatoppen og Handinor, som produserer kjelken laget bruker i dag.

– Målet er å lage den ideelle kjelken, men vi må først finne ut hvordan den ideelle kjelken ser ut. Teknologien er veien til målet, forteller de.

Prosjektet ble nylig presentert under Olympiatoppens forskningskonferanse på Norges Idrettshøgskole.

– Målet er at det norske landslaget skal ha den beste kjelken i paralympics. Totalmålet for kjelkehockey-prosjektet er gull, forteller de.

Les også:

Sykkel uten kjede

Verdens raskeste sykkel  

Bygget skirobot med skistjerner

TEST: Nike+ FuelBand  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.