Det ble i klimameldingen blant annet lagt frem krav om at alle nye bygg skal ha passivhusstandard om tre år. Det skapte protester hos noen.
Men blant forskere på NTNU og Sintef skapte det jubel. De ligger allerede langt foran og konsentrerer seg nå om å utvikle bygg som bruker nær null energi.
EU har satt «nesten null» som krav fra 2020, og regjeringen har fulgt opp med å varsle det samme kravet. Men også «nesten null» er kun et delmål.
– Det er fullt mulig å nå null, eller hus som produserer mer energi enn det bruker, sier Anne Grete Hestnes, professor og leder av Forskningssenteret Zero Emission Buildings, det store fellesprosjektet mellom norsk byggeindustri, NTNU og Sintef Byggforsk.
Les også: Dette bolighuset går i pluss
Krever innsats
– Men det krever både forskning og teknologiutvikling, legger Terje Jacobsen til.
Han er forskningsdirektør i Sintef Byggforsk og sitter i ledergruppen for ZEB.
Både han og de øvrige deltakerne i ledergruppen for ZEB ser at det er bremseklosser i byggenæringen som argumenterer mot strengere klima- og energikrav.
– Vi tror ikke de klarer å bremse utviklingen, men de kan lage litt bråk, fastslår Hestnes.
Les også: Dette helikopteret avslører dårlige tak
Forventninger
Jacobsen sier seg fornøyd med det han kaller en «veldig ambisiøs klimamelding».
– Når stortingsmeldingen om bygningspolitikk kommer, forutsetter jeg at den konkretiserer noen av virkemidlene for å nå målene som er satt i klimameldingen.
Les også: Energibruk ned fra 530 til 66 kWh per kvadrat
Ny lab
ZEB-ledelsen mener det er behov for en ny stor lab for å kunne utføre nødvendig forskning knyttet til klimamålene. I oktober skal ZEB levere en søknad om midler til et nytt, 5000 kvadratmeter stort laboratorium på Gløshaugen.
– Vi har et ansvar, og det er på tide vi blir like ambisiøse som resten av verden. Vi skal slåss for det nye laboratoriet. Det skal ligge i front og backe opp næring, undervisning og forskning, sier Hestnes.
Det skal bli en såkalt «living lab» der folk skal kunne bo og jobbe mens det utføres målinger. Industrien skal kunne prøve ut nye løsninger eller nye produkter.
Hestnes avviser helt at et nytt dyrt laboratorium er et forsøk på å seile på klimabølgen.
– Nei, behovet er åpenbart. Vårt hovedmål er ikke 2020 og det ligger langt forbi «nesten null».
Les også:
Kraftbygg skal sette verdensrekord