Markedet for grønne sertifikater skal etter planen være på plass fra årskiftet, og gjøre det mer lønnsomt å produsere fornybar energi i Norge.
Men det er ikke bare tut og kjør for energiprodusenter som ønsker å etablere ny energiproduksjon, og bidra til å øke Norges fornybarandel.
Tidligere konsesjonssjef: – Politikerne har skylden
Småkraftforeningen: – Dette vanner ut fornybarsatsingen
Lang kø
Denne gangen er det småkraftssakene som møter veggen. Det er allerede klart at Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE) ikke kommer til å gjenta fjorårssuksessen med over 100 behandlede småkraftsaker. NVE varsler at antallet blir langt lavere i 2011.
I løpet av årets første åtte måneder er bare 25 småkraftanlegg behandlet, til tross for at bemanningen på konsesjonsavdelingen er nær doblet siden 2005.
– Vi har store utfordringer når det gjelder behandling av småkraftverk. Det er fremdeles et stort innrykk av søknader, og vi greier ikke ta unna køen som kommer. Vi har nå 660 småkraftsaker til behandling for anlegg spredt over hele landet, forteller avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE.
Agnar Aas: Agnar Aas: - Jeg har sterke meninger om bemanningen i NVE
Rekker ikke tidsfristen
Av over 800 konsesjonssaker som venter på behandling i NVE, er over tre fjerdedeler småkraftssaker, mange av dem med håp om å komme inn i markedet for grønne sertifikater. Men det har en tidsgrense.
– Småkraftverk som skal delta i markedet bør være ferdigbehandlet innen 2017. Det betyr at det er viktig å holde framdriften oppe på småkraftverk og konsesjonssaker generelt. En forutsetning for å være inkludert i sertifikatmarkedet, er at produksjonen er ute på nettet innen 2020, sier Flatby.
For tre år siden slet NVE med for få ansatte til å ta unna den stadig økende mengden konsesjonssøknader.
De senere årene har Olje- og energidepartementet styrket bemanningen, noe som bidro til rekord i saksbehandlingsmengden i fjor.
Stadig mer papir
Årsakene til at NVE igjen er i ferd med å bli en flaskehals for energibransjen, er sammensatt.
To halve årsverk er utlånt til Olje- og energidepartementet (OED) for å få ned behandlingstiden på alle de vedtakene fra NVE som blir påklaget til OED.
Men det er også andre viktige grunner til problemene, mener NVE-lederen.
– Det er utfordrende at vi får en stadig økt kompleksitet i saksbehandlingen, fra prosess til stadig økende utredningskrav. Alle nye tiltak skal kartlegges og vurderes opp mot eksisterende tiltak i et område, uten at dette har vesentlig betydning for konklusjonen i konsesjonssaken, sier Flatby.
Les også: NVE-direktør sier opp i protest
Flere årsaker
En annen årsak er at konsesjonsavdelingen i år har mange flere klagesaker til behandling, som følge av at over 100 småkraftssaker ble behandlet i fjor.
Manglende nettkapasitet på alle spenningsnivåer til store deler av landet, er også med på å redusere farten. NVE har blant annet utsatt behandlingen av 22 småkraftverk i Sogn og Fjordane i påvente av kraftlinjen Ørskog - Sogndal.
I 2008 valgte Flatbys forgjenger, Bjørn Wold, valgte å trekke seg fra stillingen som leder for konsesjonsavdelingen i protest mot den lave bemanningen. Han hadde da 30 års fartstid i NVE (se sidesak, red.anm).
Lover grep
Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener det ikke er akseptabelt å ha 660 småkraftsaker på vent i NVE, og varsler grep.
– De overordnede rammevilkårene for fornybar elektrisitetsproduksjon er snart på plass. I løpet av høsten regner vi med at EUs fornybardirektiv kommer i mål, og at traktaten for Norge og Sverige om grønne sertifikater kommer i boks. Etter dette vil samfunnsdebatten rette seg mot konsesjonsapparatet, og kapasiteten der blir uhyre viktig.
– Hva vil du gjøre for å få bort køen?
– Det er for tidlig å si, men dette vil stå høyt på min agenda framover. Vi er nødt til å gjøre noe, 660 småkraftsaker i kø er ikke tilfredstillende, sier Borten Moe.
Resten akseptabelt
Konsesjonssjef Flatby mener NVE i dag i stor grad har kontroll på de andre fagområdene i NVE, som fjernvarme, vind, og nettutbygging.
– Vi har kommet godt i gang som følge av bemanningsøkningen, og jeg opplever at vi i dag har akseptabel framdrift på de aller fleste områdene, med unntak av småkraft. Selve saksbehandlingstiden for disse anleggene er i snitt på rundt to år, i tillegg til ventetid. Vi går nå i gang med saker som kom inn i 2009. Vi skjønner at dette oppleves som vanskelig for småkraftaktører, sier Flatby.
Tidligere konsesjonsdirektør Bjørn Wold: – Politikerne har skylden
Småkraftforeningen: – Politikerne har skylden .