IT

Ny app kjenner deg igjen på klærne

Visuelle fingeravtrykk i mobilen.

Når InSight gjenkjenner en person, kan appen vise deg hvor han er.
Når InSight gjenkjenner en person, kan appen vise deg hvor han er. Bilde: He Wang
11. mars 2013 - 18:08

En gruppe forskere har utviklet en app som kan identifisere en person basert på klærne han eller hun har på seg.

Appen henter data fra kameraer i smarttelefoner og briller som Google Glass.

Les også: Google-brillen har fått konkurranse

Gjenkjenning uten ansikt

Programmer for ansiktsgjenkjenning har etterhvert blitt skremmende gode til å identifisere kjente personer. Disse programmene er imidlertid til liten nyte om ansiktet ditt ikke er synlig.

Derfor har forskere og  studenter fra Duke University og University of South Carolina utviklet et system som kan identifisere personer basert på antrekket de har på seg.

Programmet har fått det treffende navnet InSight, og brukes sammen med et par briller med kamera og skjerm.

Forskerne brukte et par briller fra PivotHead og en Samsung-telefon da de utviklet InSight, men programmet vil fungere minst like godt med Google Glass, forteller Srihari Nelakuditi, førsteamanuensis ved University of South Carolina.

Les også: Ny mobillinse lar deg fokusere i etterkant

InSight lager såkalte visuelle fingeravtrykk som gjør det mulig å kjenne igjen en person basert på antrekket.
InSight lager såkalte visuelle fingeravtrykk som gjør det mulig å kjenne igjen en person basert på antrekket.

Visuelle fingeravtrykk

InSight er basert på såkalte visuelle fingeravtrykk. For at programmet skal kunne lage et slikt fingeravtrykk, må du selv ha installert appen på smarttelefonen din.

Når du bruker telefonen, for eksempel til å sjekke e-post, tar InSight bilder av deg med telefonens kamera.

Bildet prosesseres, og med utgangspunkt i farge, mønster og overflate på klærne du har på deg, lager programmet et visuelt fingeravtrykk – en mer eller mindre unik profil av antrekket ditt.

Det visuelle fingeravtrykket kan sendes til andre smarttelefoner i nærheten via Bluetooth Low Energy, eller lastes opp i nettskyen sammen med informasjon om hvor du befinner deg.

Du kan selv velge hvilken informasjon som skal knyttes til fingeravtrykket. Det kan for eksempel være et virtuelt navneskilt, en CV, tweets fra en Twitter-profil, eller bare et kallenavn.

Virkelighet med bildetekster

Selve gjenkjenningsprosessen bruker kameraet og skjermen i brillene. Kameraet i brillene tar en kort videosekvens av menneskene du har foran deg, og lager et eget visuelt fingeravtrykk for hver av dem.

Fingeravtrykkene fra brillekameraet sammenlignes så med fingeravtrykkene fra brukernes telefoner. Om programmet får et treff, vil brillene vise navn eller annen informasjon om vedkommende, nesten som en slags bildetekst til virkeligheten.

La oss for eksempel si at du er på flyplassen for å hente Bob, en amerikansk kollega du aldri har sett før. Om Bob har lastet opp sitt visuelle fingeravtrykk, kan du la InSight finne ham for deg.

Tar du et overblikk over folkemengden, vil brillene vise deg navnet «Bob», og en pil som peker på ham så snart programmet kjenner igjen fingeravtrykket hans.

Les også: Nå kan du glemme PIN-koden

Bedre og bedre profiler

De visuelle fingeravtrykkene fra brukernes telefoner er basert på et lite utsnitt av antrekket deres, nærmere bestemt forsiden av overkroppen. Derfor kan InSight slite med å kjenne igjen folk du ser bakfra.

For å bøte på dette, operer InSight med såkalte forbedrede fingeravtrykk. Om du møter Bob, kjenner ham igjen, og også får sett ham bakfra, kan du utbedre det visuelle fingeravtrykket hans med informasjon om hvordan han ser ut bakfra og hvilken farge han har på buksene.

Om sjefen din senere ser ryggen til Bob i menneskemengden på kveldens konferansemiddag, kan brillene hans bruke den forbedrede profilen til å kjenne ham igjen.

Ifølge Srihari Nelakuditi, vil det teoretisk være mulig å lagre slik informasjon over tid, noe som vil gjøre det mulig å kjenne igjen flere forskjellige antrekk og koble dem til den samme personen. Foreløpig ligger fokus imidlertid på midlertidige visuelle fingeravtrykk.

Om du ikke lenger ønsker å bli gjenkjent, er det altså nok med et raskt klesskift for å bli fullstendig ugjenkjennelig for programmet.

Overvåking og personvern

Selv om InSight unektelig kan være ganske nyttig, vil nok ikke alle være komfortable med tanken på et program som vet hvem du er og hva du har på deg. Et slikt program kan naturligvis være nyttig for både politi, etterretning og andre som kan tenke seg å overvåke noen.

Nelakuditi understreker imidlertid at brukeren selv kontrollerer både hvilken informasjon han deler, og hvem han deler den med.

– Husk at brukeren selv må velge å lage og dele sitt visuelle fingeravtrykk. Brukeren kan også kontrollere hvem som kan motta dette fingeravtrykket. Hvis Bob gjør fingeravtrykket sitt offentlig tilgjengelig sammen med navnet sitt, vil det være mulig for overvåkingskameraer eller droner med trådløse mottakere å gjenkjenne ham. Imidlertid kan Bob også velge bare å dele en tweet eller beskjed. Da vil de som er i nærheten bare se beskjeden, ikke navnet, sier Nelakuditi til Teknisk Ukeblad.

Les også:

I år tar trådløs lading endelig av

Her er brillene som skal fjerne jetlag

Nordmenn i front på ny bluetooth-teknologi  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.