KRAFT

Ny EU-toll kan koste Norge 800 millioner i året

Utenlandskablene kan bli langt mindre lønnsomme med nytt EU-forslag.

Statnett-sjef Auke Lont advarte mot EUs planer om økt toll på kraftoverføring under en konferanse i Brussel tirsdag.
Statnett-sjef Auke Lont advarte mot EUs planer om økt toll på kraftoverføring under en konferanse i Brussel tirsdag. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
8. nov. 2012 - 13:22

BRUSSEL: Det europeiske regulatorbyrået Acer har sendt ut et forslag på høring som vil føre til at fondet i transittordingen for systemoperatørene øker fra dagens 200 millioner euro per år til mellom 400 millioner og 1,6 milliarder euro.

I verste fall kan det føre til at Statnetts transittkostnader øker fra 100 millioner kroner til mellom 600 og 800 millioner kroner i året, ifølge selskapet.

Les også om at Norge Norge på gangen , men at  EU kan tvinge Norge til nettutbygging .

Bekymret

Statnett-sjef Auke Lont advarte mot planene på en konferanse i Brussel tidligere i uken. Overfor Teknisk Ukeblad utdyper han.

– Jeg er bekymret, i et felles marked hører ikke dette hjemme. Effekten er jo at det blir mindre lønnsomt å drive med utveksling av kraft med nabolandene, sier Lont.

Det er landene sentralt i Europa, for eksempel Tyskland, som ønsker høye transittavgifter, mens landene i randsonen, som Norge, har alt å tape på hvis forslaget vedtas.

– Hvis Norge må betale 600-800 millioner, vil det føre til at noen av Statnetts kabelprosjekter blir ulønnsomme?

– Det er vel å gå litt vel langt å trekke den konklusjonen her og nå. Dette er i støpeskjeen. Men at det vil påvirke lønnsomheten, er ganske åpenbart, sier Lont.

Les også: Vil fjerne fornybar-subsidiene

Tror på endring

– Tror du forslaget blir vedtatt?

– Jeg skal være forsiktig med å være for bastant. Men land som ligger i periferien som oss, for eksempel Spania, Storbritannia og Frankrike, har ingen interesse av at dette vedtas. Så jeg tror ikke nødvendigvis det vil gå gjennom slik det foreligger nå.

– Hva synes du om at tyskerne skal få bruke penger fra Norge til å finansiere utbyggingen av sitt eget kraftnett hvis forslaget går gjennom?

– Jeg synes generelt at når man snakker om å lage et integrert kraftmarked, må man gjøre alt man kan for å ikke hindre kraftflyten. Det som er foreslått nå, er stikk motsatt av det EU er ute etter. Så når de har fått tenkt gjennom dette, har jeg vanskelig for å tro at det blir vedtatt, sier Lont.

Les også: – Krafteksport øker CO2-utslippene

EU-kommisjonens generaldirektør for energi, Philip Lowe, sier energiregulatorene i EU må bli enige om hvor høy tollen på kraftoverføring skal være.
EU-kommisjonens generaldirektør for energi, Philip Lowe, sier energiregulatorene i EU må bli enige om hvor høy tollen på kraftoverføring skal være.

– Kablene må rettferdiggjøres

EU-kommisjonens generaldirektør for energi, Philip Lowe, satt også i panelet i Brussel og hørte Lonts advarsel. Når Teknisk Ukeblad stiller han spørsmål om Statnetts bekymring er berettiget, svarer han at det er opp til energiregulatorene i Acer å analysere og bli enige om hvem som skal betale.

– Men kan ikke slike transittavgifter gjøre nye kabler fra Norge til kontinentet ulønnsomme?

– Det må være en grunn til å bygge en kabel, nemlig at du leverer kraft til et sted der kraften trengs og der prisen er høyere. Regulatorene må sette overføringstariffene slik at de reflekterer hvem som tjener og taper på overføringen, og hvordan kostnadene og foredles investorene og systemoperatørene. Når det er gjort, og hvis det viser seg at kabelen ikke er lønnsom, er spørsmålet om den kan bygges med støtte fra det offentlige for å sikre forsyningssikkerheten, sier Lowe.

Les også:

Svakt nett stopper krafteksport

– Frykten for kraftoverskudd er absurd

Vil ha timeout i nettutbyggingen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.